Nu și-ar fi închipuit nimeni că este posibil. Ce fac, mai nou, cu profiturile, corporațiile americane

În ciuda atitudinii recente a președintelui Trump în privința unui război al tarifelor vamale, directorii celor mai importante companii americane nu irosesc nicio secundă în a profita de avantajele create de programul său de reformă fiscală. Peste 300 de miliarde de dolari au fost repatriate în Statele Unite, în primul trimestru, potrivit Biroului de Analize Economice (BEA).

„Companiile americane care își construiau fabrici în străinătate pentru a evita impozitele americane, au încetat astfel de demersuri și, datorită facilităților fiscale, aduc bani înapoi acasă, a declarat Kevin Hassett, președintele Consiliului consilierilor economici al președintelui, într-un interviu pentru Fox Business.

Graficul dinamicii dolarilor repatriați în SUA, sursa: foxbusiness.com 

Conform BEA, principalul factor de creștere a repatrierii banilor este faptul că acele companii nu mai sunt impozitate pe câștigurile din străinătate atunci când returnează respectivele fonduri în SUA. „Am reparat acel aspect care era, într-adevăr, stupid”, a spus Hassett. Prin comparație, doar 38 de miliarde de dolari au fost repatriate în aceeași perioadă a anului trecut.

În timp ce BEA păstrează confidențiale numele și sumele repatrierilor, cele mai recente date arată că este probabil ca directorii executivi să susțină angajamentul lor de a aduce mai mulți bani câștigați în străinătate înapoi în SUA. Acest angajament a fost luat la scurt timp după ce noile prevederi fiscale au fost promulgate de președintele Trump, la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut.

Deși nu este clar deocamdată cât din aceste sume vor fi folosite și unde anume, o parte dintre economiștii pro-creștere speră că banii vor fi folosiți pentru stimularea angajărilor, creșterii salariilor, precum și alte inițiative despre care se spune că vor aduce beneficii clasei muncitoare din Statele Unite și, eventual, întregii economii. Acesta este motivul pentru care o serie întreagă de economiști ridică prognozele pentru PIB-ul SUA la o zonă situată între 3% și 4% pe an.

Articolul precedentAstăzi se declanșează alarma pentru testarea sistemului RO-ALERT
Articolul următorMașina poporului, Dacia, lider cu creșteri puternice în topul livrărilor

Comments are closed.