Ministerului Finanţelor a anunţat, joi, că Executivul a decis, la propunerea ministerului, majorarea cu o lună a termenului de depunere a notificării privind intenţia de restructurare a obligaţiilor bugetare de la 30 septembrie la 31 octombrie.

Măsura a fost luată pentru a acorda tuturor firmelor timpul necesar adoptării acestei decizii de restructurare a datoriilor fiscale, întrucât luarea unei astfel de decizii presupune şi o consultare prealabilă atât cu organele fiscale de administrare ale ANAF, cât şi cu un expert independent pentru evaluarea posibilităţii îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege în cazul fiecăruia, potrivit ministerului.

”O altă facilitate fiscală decisă în şedinţa de guvern a fost ca ANAF să suspende executarea silită de la data notificării intenţiei de restructurare, şi nu de la data depunerii solicitării de restructurare, deoarece planul de restructurare cu datoriile incluse în certificatul de atestare fiscală trebuie întocmit imediat după notificare”, se arată în comunicat.

Totodată, au mai fost decise şi alte modificări ale Ordonanţei 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale. Astfel, vor fi exceptate de la anulare accesoriile aferente obligaţiilor bugetare principale reprezentând ajutor de stat de recuperat sau fonduri ce se cuvin bugetului Uniunii Europene.

”S-a mai decis ca operatorii economici care au notificat ANAF despre intenţia de restructurare a obligaţiilor bugetare să fie acceptaţi în procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică până la data comunicării deciziei de aprobare sau respingere a restructurării obligaţiilor bugetare. Scopul acestei măsuri este de a permite debitorului să poată participa la licitaţii publice şi să poată întocmi un plan de restructurare viabil pentru depăşirea dificultăţilor financiare”, se arată în comunicat.

Articolul precedentEuro a urcat până la 4,7415 lei
Articolul următorTribunalul Bacău a pronunțat falimentul Rafo Onești