Normele pentru distribuția în asigurări trebuie emise, azi, de către ASF îar în câteva săptămâni vor intra în aplicare, la scurt timp după consultarea publică.

Astăzi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie sa decidă normele de aplicare pentru Legea privind distribuția de asigurări ce trebuie apoi supuse consultării publice.

”Prin apariția Legii 237/2018 a fost transpusă cea mai importantă directivă EU care acoperă zona protecției a consamatorilor în asigurări. Normele de aplicare sunt pregătite și urmează circuitul legal. În câteva săptămâni vor fi în vigoare.” a declarat pentru Realitatea Financiară Călin Rangu, șeful Direcției de Supraveghere și Reguli de conduită din cadrul ASF.

Normele de aplicare ale legii vor detalia modalitatea prin care vânzătorii de produse de asigurare se vor profesionaliza în scopul oferirii unei atenții mai mari clienților nu câștigurilor personale sau profiturilor imediate ale companiilor de asigurări.

”Una din norme, pe formare profesionala, va prevede o perioadă tranzitorie deoarece atât cursurile cât și subiectele de examen vor trebui elaborate în conformitate cu noua lege. Va fi introdus un sistem de credite (puncte echivalente cu ore de pregătire) care vor putea fi acumulate din cursuri sau dezvoltare profesionala non-formala (mentorat, conferințe etc). Se trece de la examinarea cunoștințelor la examinarea competențelor, care includ și aptitudinile. Aptitudinile intermediarilor și ale angajaților asiguratorilor sunt foarte importante pentru a asigura o informare corectă, onestă, în interesul consumatorului.”, a menționat Rangu.

Legea privind distribuția de asigurări a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial cu o întârziere de aproape două săptămâni făță de termenul fixat de 1 octombrie.

Legea are ca obiect de reglementare transpunerea integrală a Directivei (UE) 2016/97 a Parlamentului European și a Consiliului European din 20 ianuarie 2016 privind distribuția de asigurări.

”În asigurări trebuie sa prevaleze raționamentul calificat, care înseamnă să aibă competențe, să fie calificat, dar să aibă  si criterii de conduită pe care să le aplice în baza unor reguli transparente în favoarea consumatorului.” subliniază șeful Direcției de specialitate din cadrul ASF, înființată recent.  

Principalele prevederi

Principalele prevederi ale legii vizează fixarea unui cod de conduită a vânzătorilor de produse de asigurare în raport cu o informare corectă a clienților făcută de profesioniști. Aceste reguli vin să corijeze un ”modus  videndi” în piața asigurărilor care însă a prejudiciat înainte de toate chiar principalii actori din piață, respectiv asiguratorii (chiar dacă nici ASF nu se poate substituii rolului negativ jucat în marile scandaluri din ultimii ani.  Câteva din noutățile noului set de reguli în beneficiul clienților:

  • Transparență: consumatorului trebuie să i se prezinte un prospect cu evidențierea riscurilor la care este expus viitorul client.
  • Evitarea conflictului de interese care punea clientul pe un plan secundar. Comisioanele consultanților sau brokerilor, profitul companiilor de asigurări trebuie să se subordoneze interesului clientului acesta având acum posibilitatea de a sesiza Direcția de specialitatea a ASF.
  • Pentru vânzarea produselor de asigurare cu componentă investițională trebuie prezentate cinci scenarii de performanță.
  • În dezvoltarea produselor de asigurare, companiile trebuie să testeze produsele înainte de lansare, să le monitorizeze continuu, să le revadă periodic, să instruiască distribuitorii și să primească feedback de la aceștia.
  • Pregătirea profesională a consultanților și intermediarilor trebuie să fie una continuă. Vânzătorii trebuie să aibă o formare sau dezvoltare profesională de minim 15 ore pe an.
  • Autorizarea intermediarilor va fi făcută de către ASF pe două paliere, intermediari principali și secundari. Apar definiți mai clar intermediarii auxiliari. Aceștia vor fi sub responsabilitatea companiei deținătoare a produsului vându pe piață.
  • Produsele de asigurare vândute în UE vor fi monitorizate. La sesizarea ASF, Autoritatea europeană în materie va putea interveni pentru interzicerea unui vânzării în UE unui anumit produs neconform legislației de protecție a consumatorului .
Articolul precedentROBOR, ușoare corecții pe fondul excesului de lichiditate
Articolul următorCampioana scumpirilor: România domină de 8 luni topul european al inflației

Comments are closed.