Modificări importante pentru români în ceea ce privește facturile la energie! De anul viitor, 9 milioane de facturi se vor schimba. Va fi inclus un număr de telefon pentru comunicarea indexului, iar pe facturi se vor detalia și penalitățile, dar și modalitățile de plată. Tot de anul viitor, românii vulnerabili vor beneficia de un ajutor pentru plata facturilor. În tot acest timp, facturile ar putea întârzia din nou din cauză că furnizorii trebuie să actualizeze modul de calcul în funcție de noile plafoane. 

Schimbări importante au loc din ianuarie 2023 la facturile românilor.

Acestea vor fi simplificate, astfel că vor fi trecute mai multe informații, printre care un număr de telefon la care e comunicat indexul, o adresă pentru reclamații dacă sunt nemulțumiri legate de furnizor, precum și toate componentele și tariful distribuției.

În același timp, și anul viitor, facturile de la energie ar putea întârzia, pentru că furnizorii trebuie să-și actualizeze metoda de calcul după noile plafoane stabilite de Guvern, prin noua Ordonanță de Urgență.

Prețurile plafonate din ianuarie 2023

– 0,68 lei/kWh pentru cei care consumă sub 100 kWh pe lună

– 0,8 lei/kWh pentru cei care consumă sub 255 kWh pe lună

– 1,3 lei/kWh pentru cei care consumă peste plafon.

SPRIJIN la plata facturilor la energie pentru românii vulnerabili, în 2023 

De asemenea, de anul viitor va fi acordat un ajutor românilor vulnerabili la plata facturilor, de 1.400 de lei, în două tranșe, prima în februarie, a doua în septembrie. Este vorba de persoane care au un venit de până în 2.000 de lei și au vârsta de cel puțin 60 de ani.

Sprijinul acordat populației vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie va fi în valoare nominală de 1.400 lei, poate fi utilizat până la dată de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

-700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
-700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Vor beneficia de această măsură pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidență caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, cu vârstă egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

De asemenea, vor mai beneficia persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei.

Articolul precedentCulisele oculte dinainte de alegeri – Rizea rupe tăcerea despre triada Băsescu-Oancea-Ponta. Dezvăluiri explozive, ora 23:00
Articolul următorInflaţia în zona euro a scăzut în noiembrie pentru prima dată în ultimele 17 luni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau