Banca Naţională a luat măsuri decisive menite să atenueze contracţia indusă de şocul crizei sanitare şi, pe această bază, să susţină, în corelaţie cu politica fiscală, revenirea economică rapidă post-pandemie, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„În conformitate cu statutul său, BNR a luat măsuri decisive menite să atenueze contracţia indusă de şocul crizei sanitare, să asigure stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi buna funcţionare a pieţelor, păstrarea stabilităţii financiare şi, pe această bază, să susţină, în corelaţie cu politica fiscală, revenirea economică rapidă post-pandemie. Pachetul de măsuri adoptat de Consiliul de administraţie al BNR a fost gândit în cote proporţionale şi eficiente şi a inclus reduceri ale ratei de dobândă de politică monetară, îngustarea coridorului de variaţie a facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară, efectuarea de operaţiuni repo pentru furnizarea de lichidităţi instituţiilor de credit, reducerea ratei rezervei minime obligatorii pentru pasivele în valută ale instituţiilor de credit şi achiziţionarea de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară, după ce din poziţia de debitor net, BNR a devenit creditor net în relaţia cu băncile comerciale”, a spus Isărescu, citat de Agerpres.

Invitat la conferinţa organizată de Banca Naţională a Moldovei cu tema – Recuperarea economică în post-pandemie: realităţi şi perspective, Isărescu a avertizat că, în timp ce economia globală pare să se redreseze, provocările viitoare sunt iminente, iar una dintre cele mai importante este identificarea momentului oportun pentru eliminarea treptată a măsuri de sprijin.

„Privind în perspectivă, în cazul României, procesul de consolidare bugetară rămâne deosebit de relevant pentru conduita politicii monetare. Se aşteaptă ca acesta să aibă implicaţii favorabile pentru stabilitatea macroeconomică – şi în contextul deficitului mare al contului curent -, pentru prima de risc suveran şi, implicit, pentru comportamentul cursului de schimb al leului, pentru evoluţia inflaţiei şi, în cele din urmă, pentru costurile de finanţare şi creşterea economică. În timp ce provocările provocate de pandemie rămân fără precedent, criza a dovedit că politicile monetare şi fiscale pot conlucra şi pot oferi un răspuns eficient la şocurile adverse, reducând severitatea episoadelor de criză. Mix-ul echilibrat de politici monetare şi fiscale este o abordare eficientă, o soluţie pentru sprijinirea redresării economice”, a susţinut şeful BNR.

 

Articolul precedentScandal de proporții pe piața asigurărilor. Statul a preluat conducerea celei mai mari companii de asigurări RCA
Articolul următorCu cât vor crește facturile la gaz și la energie electrică de la 1 iulie