Minunea s-a produs: un sfert de miliard de euro, din fonduri europene, pentru o autostradă

Comisia Europeană a aprobat, marţi, finanţarea lucrărilor la autostrada Câmpia Turzii – Târgu Mureş, proiect în valoare de 248 milioane euro, a anunţat comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu.

Începând de azi ”banii vor intra în bugetul naţional pentru a fi folosiţi la realizarea acestei părţi de autostradă”, a spus Corina Crețu, citată de agenția publică.

Primul proiect, deja aprobat, vizează un tronson de cale ferată, cel de-al doilea – Autostrada Sebeş-Turda, în valoare de 272 milioane de euro, iar proiectul autostrăzii Câmpia Turzii – Târgu Mureș, aprobat marţi este cel de-al treilea din cele patru.

„Mai avem spre aprobare linia de metrou Gara de Nord – Bucureşti Otopeni, care este în faza de evaluare. Aşteptăm proiecte noi, pentru că, deocamdată, banii pentru Infrastructură mare România îi consumă pentru proiectele fazate, care ar fi trebuit să se termine din bugetul 2007- 2014. Pentru că nu erau terminate – unele erau la 50%, altele la 70%, în proiectele de infrastructură intră şi proiectele de canalizare şi apă – am fazat proiecte în valoare de două miliarde de euro. Deci, vestea bună este că aceste proiecte se vor încheia, vestea proastă este că deja consumă din bugetul 2014-2020”, a precizat comisarul european.

Corina Creţu a arătat că s-a depus un efort susţinut timp de peste un an pentru pregătirea de finanţare 2021 – 2027.

”Pentru prima dată în istoria Uniunii Europene, politica de coeziune devine principala politică cu volumul cel mai mare, peste agricultură, 373 de miliarde de euro pentru 27 de state membre. Eu, când am devenit comisar european, erau 350 de miliarde pentru 28 de state membre, am reuşit să negociez 373 de miliarde pentru 27 de state membre, este principala politică de investiţii, rămâne în continuare. România va avea, în condiţiile în care politica de coeziune scade cu 10% pe ansamblu, alături de Bulgaria şi Grecia, o creştere de 8%”, a explicat Corina Creţu.

Articolul precedentDupă trei zile, interesul pentru titlurile Centenar este cât dobânda lui Daniel Zamfir
Articolul următorRobor la 3 luni blocat. Creștere puternică la 6 luni

Comments are closed.