În vară se va circula pe loturile 3 şi 4 ale autostrăzii A1 Lugoj -Deva, a declarat, la Deva, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Acesta a inspectat, joi, şantierele celor două tronsoane ale şoselei de mare viteză aflată încă în construcţie. La finalul vizitei, a afirmat că, din discuţiile purtate cu antreprenorii care realizează lucrările, cele două segmente de autostradă vor fi deschise circulaţiei până în luna august a acestui an.

Din punct de vedere administrativ, în momentul de față, toate loturile n-au niciun fel de problemă. Deci, se poate lucra. Noi vrem să consumăm câți mai mulți bani din bugetul CNAIR-ului, asta bineînțeles, când vom avea un buget. Ştiți foarte bine care sunt problemele cu legea bugetului. Mobilizarea, din punctul meu de vedere lasă de dorit. Le-am atras atenția asupra acestui aspect (…) Constructorii nu mai pot găsi nicio scuză prin care să vină să ne spună că nu pot duce la bun sfârșit ceea ce și-au asumat. (…) Nu vreau să ameninț de acum, de la începutul mandatului, dar, de prea mult timp, s-au făcut multe promisiuni și tot timpul s-au găsit scuze, ba că avem o peșteră de lilieci, ba că trebuie să facem viaducte pentru mamiferele mari, ba că s-a trezit nu știu ce ONG-uri care mai inventează nu știu ce problemă pe un coridor de autostradă (…) Repet, nu mai au nicio scuză. Ori cheltuie banii ori le reziliem contractul după care intră pe lista neagră și, nu cred că, vreun colos din acesta, care lucrează în România, vrea să intre pe lista neagră că nu și-a făcut treaba și nu a dus la bun sfârșit lucrările. Totuşi, sunt firme care, să fim serioși, lucrează pe sute de milioane de euro. Deci, în condițiile în care tot se prelungesc termene, tot vin cu tot felul de amânări, acum nu mai au cu ce să vină decât cu kilometri de autostradă finalizați”, a declarat ministrul Răzvan Cuc, citat de Realitatea de Hunedoara.

Şeful de la Transporturi a mai spus că „se bucură că, pe lotul 4, există acum un zid de sprijin în locul peşterii cu lilieci” şi că, în 2017, în timpul fostului său mandat la conducerea acestui minister a vizitat faimoasa peşteră, din curiozitate. „Am spus: dom’le, vreau să intru și eu să văd peștera cu lilieci. Sunt siderat de toate aceste aspecte pe care ne trezim că apar în momentul în care noi facem execuția obiectivului de investiții. Era o scorbură… Problema a stagnat doi ani”, a mai adăugat ministrul Transporturilor.

Stadiu de execuţie de peste 90 de procente

Oficialul a precizat că, lotul 4 al autostrăzii A1 Lugoj -Deva, tronsonul cuprins între Şoimuş şi Ilia (lung de aproximativ 22 de kilometri) are, la ora actuală, un stadiu de execuţie de 95 la sută. În ceea ce priveşte lotul 3, Holdea-Ilia, acesta înregistrează un progres de 93 de procente. „Din discuţiile pe care le-am purtat cu antreprenorii, lotul 3 va fi deschis circulaţiei până în iulie 2019, iar lotul 4 înainte de luna august anul acesta”, a mai afirmat ministrul Răzvan Cuc.

Acesta a declarat că vizitele sale pe şantierele patriei vor fi săptămânale, nu numai pe autostrăzi, ci şi pe drumurile naţionale şi calea ferată şi că, în fiecare weekend, va prezenta presei stadiul proiectelor de infrastructură. „Începând de pe 23 martie, în fiecare weekend, sâmbătă, vom avea câte o oră în care voi prezenta starea infrastructurii. Adică, ne întâlnim la Ministerul Transporturilor și vedem exact care este stadiul fizic, evoluţia acestor proiecte în aşa fel încât să nu mai fie nicio problemă, cum că ar fi compania de vină, că a plouat afară sau că sunt nu știu ce alte probleme”.

Ministrul Răzvan Cuc a mai fost în vizită de lucru pe loturile 3 şi 4 ale A1 Lugoj -Deva şi în 2017, pe vremea când era tot ministru al Transporturilor. Acesta declara atunci, tot la Deva, cu doar câteva luni înainte să fie schimbat din funcţie, că lotul 4 al autostrăzii Lugoj-Deva va fi gata până la sfârşitul acelui an, precizând că: „Vremea amânărilor s-a încheiat!”. „Antreprenorul de pe lotul 4 mi-a spus, în acel moment, că poate să dea un număr de kilometri în circulație (…) Din acest motiv, am avansat atunci acel termen, dar am spus că se va da un anumit număr de kilometri, nu am spus că, tot lotul, în totalitate”, a explicat astăzi, la Deva, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

Detalii pe Realitatea de Hunedoara.

Articolul precedentLa 1 martie intră în vigoare noile tarife la curent electric, ce fac consumatorii casnici
Articolul următorRata şomajului a scăzut la 3,9% în ianuarie