Raluca Turcan, ministrul Muncii, anunţă că a discutat astăzi cu ministrul incluziunii, securității sociale și migrației din Spania, Jose Luis Escriva, despre reformele pe care țările noastre le-au inclus în Planurile lor de redresare și reziliență, dar și despre modalitățile prin care poate fi întărită colaborarea dintre instituțiile române şi spaniole în domeniul protecției lucrătorilor, al pensiilor și beneficiilor sociale.

„Atât Spania, cât și România, au propus reforma pensiilor pentru finanțare prin PNRR. Sistemele de pensii din cele două țări se confruntă cu același tip de probleme, iar discuția pe care am avut-o cu ministrul Escriva a evidențiat similitudini și în ceea ce privește soluțiile pe care ambele țări le-au prefigurat pentru echitatea și sustenabilitatea sistemelor lor de pensii. Din acest punct de vedere, Spania poate fi un model de bune practici pentru țara noastră, iar discuția de astăzi mi-a confirmat faptul că principiile după care ne ghidăm în reforma pensiilor sunt cele corecte.

Colaborarea dintre țările noastre are, de altfel, o dimensiune cât se poate de concretă, prin faptul că instituțiile aflate în subordinea ministerelor noastre lucrează deja împreună pentru a veni în sprijinul cetățenilor noștri.

Numărul românilor care trăiesc acum în Spania a depășit deja 1 milion, iar dintre aceștia peste 340 000 sunt cotizanți la sistemul de securitate spaniol. Indiferent că este vorba despre rezidenți permanenți sau lucrători sezonieri, obiectivul nostru este să ne asigurăm că drepturile le sunt respectate, iar Spania este una dintre țările care a avut o mare deschidere de a colabora cu autoritățile române în acest context.

În cursul acestui an, ministerele noastre au lucrat împreună pentru a identifica modalități concrete a întări colaborarea dintre autoritățile competente în domeniul pensiilor, pentru a accelera procesul de stabilire a dreptului la pensie pentru persoanele care au realizat perioade de asigurare atât în România, cât și în Spania. Cele două instituții – Casa Națională de Pensii Publice și Institutul Național pentru Securitate Socială vor lucra în continuare la nivelul echipelor tehnice, pentru a-și corela datele privind decesele și comunicarea cuantumului pensiei, astfel încât activitatea în domeniul pensiilor internaționale să fie eficientizată. Doar 58 de dosare de pensie comunitare în relația cu Spania mai sunt acum nesoluționate, pentru beneficiarii de pensie din România.

Un alt obiectiv comun este să întărim cooperarea dintre ANPIS și Institutul Național pentru Securitate Socială în domeniul beneficiilor familiale, pentru că sunt modificări legislative recente în ambele țări. Dorim, de asemenea, să asigurăm schimbul electronic de date între cele două instituții, care să înlocuiască cele peste 5000 de formulare pe hârtie pe care acestea și le transmit anual.

De asemenea, vom continua colaborarea la nivel tehnic între Inspecția Muncii și instituția omoloagă din Spania, pentru a ne asigura că românii care vin să lucreze în Spania beneficiază de protecție și că le sunt respectate toate drepturile.

Aș dori să îi asigur pe românii din Spania că au în Guvernul României un sprijin și un partener, iar buna colaborare dintre ministerele de linie din România și Spania reprezintă un bun argument în acest sens. Mai mult, am găsit la Madrid un excelent cunoscător și apărător al comunității românești – întreaga echipă a Ambasadei coordonate de Excelența Sa dna ambasador Gabriela Dancău, căreia îi mulțumesc și pe care o felicit. Fiecare român din Spania, fie că locuiește de mult timp aici, fie că este lucrător sezonier, trebuie să știe că se poate adresa Ambasadei noastre atunci când are nevoie de informații sau când este pus în vreo situație dificilă”, scrie Raluca Turcan pe Facebook.

 

Articolul precedentPremierul Cîțu anunță noi măsuri de sprijin pentru Horeca
Articolul următor100% | Lucian Duță, acuzații grave: Se DESFIINȚEAZĂ sistemul public de sănătate! Oamenii care nu au bani vor muri acasă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau