Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, laudă politica fiscală a Guvernului, despre care spune că „a făcut majoritatea muncii”. În schimb, forțează mâna Băncii Naționale a României, despre care spune că nu și-a atins ținta pentru cumpărarea de titluri de stat. Mai mult, el spune că dobânda de politică monetară încă este ridicată, fiind loc de dobânzi zero sau chiar negative.

„Am vorbit de măsurile fiscale, dar încă este spațiu pentru măsuri monetare”, a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, într-o conferință organizată de ASE.
„În România, rezervele minime obligatorii încă sunt mari, comparativ cu alte țări din UE. Rata de politică monetară încă este mare comparativ cu alte țări din UE. Asta înseamnă că poți să folosești politica monetară pentru a injecta lichiditate”, a spus Cîțu.

Potrivit acestuia, politica fiscală a făcut majoritatea muncii până acum, ajutată de politica monetară, „dar dacă ne uităm, Banca Centrală nu și-a atins ținta pentru cumpărarea de titluri de stat de pe piața secundară”.

„Dobânda de politică monetară este încă sus. România are încă spațiu să ajungă la zero sau chiar negative”, a mai afirmat Cîțu.

Articolul precedentLudovic Orban: ”Grija noastră foarte mare este să nu afectăm economia pentru că oamenii au nevoie de locuri de muncă”
Articolul următorBătălia pentru America la Realitatea Plus. Cine va fi al 46-lea președinte, Donald Trump sau Joe Biden?