Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a declarat, marţi, că bugetul pentru 2020 este pregătit şi este posibil să fie prezentat în Parlament săptămâna viitoare.

„Bugetul este gata, va fi prezentat în Parlament, cred că săptămâna viitoare (…) Bugetul a fost construit pe legislaţia în vigoare şi taxele în vigoare. Nu introducem alte taxe, nu avem intenţii să introducem alte taxe în 2020”, a declarat Cîţu.

Ministrul a anunţat că punctul de amendă pentru circulaţie va fi îngheţat la nivelul actual de 145 lei şi nu va creşte cu salariul minim, aşa cum nu se vor majora nici salariile demnitarilor şi că, în acest moment, nu se are în vedere o altă formulă de calcul pentru amenzile de circulaţie.

Şeful Finanţelor a adăugat că, marţi, a fost prezentat în Guvern proiectul de lege privind plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020 şi a precizat că se va face o tranziţie de la o politică fiscală prociclică către una normală, iar perioada de tranziţie va dura circa un an şi jumătate.

Totodată, ministrul a reiterat că, în anul 2020, economia „va fi curăţată” şi „va fi pregătită pentru 2021, când creşterea se va baza pe investiţii”. Florin Cîţu a precizat în acest context că în anul 2020 se urmăreşte stabilizarea economiei şi pregătirea ei pentru anul 2021, în care creşterea economică va fi bazată pe investiţii

„Ceea ce facem noi acum, să trecem de la această politică prociclică către una anticiclică, una normală, va reduce presiunea pentru deficitul comercial. Bineînţeles că nu se întâmplă peste noapte şi nu vrem să facem mişcări bruşte. Va dura această perioadă, dar, după cum am mai spus, 2020 este anul în care curăţăm economia, o stabilizăm şi o pregătim pentru 2021. Din 2021 o să vedeţi o creştere economică bazată pe investiţii, o creştere economică sustenabilă”, anunţă ministrul Finanţelor.

Articolul precedentCîțu nu mai vrea pensii speciale, dar acestea sunt cuprinse în bugetul pe 2020
Articolul următorRata inflației a urcat în noiembrie la 3,8% pe fondul scumpirii alimentelor