Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene – Cristian Ghinea a vorbit despre venitul minim de incluziune, lege care există din 2016, dar nu a fost aplicată. Cei care primesc ajutoare sociale nu vor mai fi nevoiți să renunțe la acestea dacă se angajează. Este parte din planul Guvernului prin care vrea să încurajeze angajarea. Banii ar putea veni de la Uniunea Europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Conceptul este simplu. Practic, oamenii care se află în nevoie în România astăzi primesc trei tipuri de ajutoare: este acest VMG, este alocaţia pentru sprijin familial, care se dă pentru familie, în funcţie de câţi copii sunt şi este ajutorul de încălzire.

Principala problemă a acestui sistem este că atunci când cineva din familie se angajează, toată familia pierde această alocaţie.

Deci, practic, oamenii săraci din România sunt puşi în faţa unei alegeri dramatice”, a spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

„Pur şi simplu, se completează veniturile pe care le câştigă din salariu, deci, practic, vom avea oameni care au salariu şi primesc şi o cotă socială.

În momentul în care le creşte salariul, atunci descreşte plata socială treptat. Ideea e să încurajăm aceşti oameni săraci să intre în piaţa muncii, să-şi caute loc de muncă, să aibă pensie.

Noi reajustăm plăţi sociale, nu sunt bani noi, pentru ca oamenii săraci să fie îndemnaţi să-şi caute un loc de muncă, nu cum se întâmplă acum, că dacă îşi găsesc un loc de muncă pierd ce au deja”, a mai spus Cristian Ghinea.

Articolul precedentFermierii vor protesta cu tractoarele miercuri, în jurul Parlamentului. Ei acuză „subfinanțarea cronică” a agriculturii
Articolul următorSemnal pesimist al BNR, puterea de cumpărare va scădea mai mult decât se estimase