Ministrul Cercetării a demisionat. El era nemulțumit de buget

Ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Burnete, a demisionat, după ce anterior își exprimase nemulțumirea față de bugetul alocat.

„Ministrul Cercetării și Inovării, prof.dr. Nicolae Burnete, prin prezentul comunicat, aduc la cunoștința opiniei publice faptul că în această dimineață mi-am depus demisia la Cabinetul premierului”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului.

„Demisia mea este irevocabilă și cel puțin la acest moment, nu va face subiectul unei conferințe de presă”, menționează comunicatul.

Nicolae Burnete și-a manifestat nemulțumirea față de bugetul alocat Ministerului Cercetării și Inovării.

„Cunoaşteţi ţinta de 2% din PIB, bani alocaţi cercetării, din care 1% din fonduri publice şi 1% din fonduri private. În 2018, bugetul alocat cercetării este de 1,6 miliarde lei, ceea ce înseamnă un procent mai mic decât ne dorim din PIB”, a declarat Burnete, în luna iunie, conform Agerpres.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză estimează pentru 2018 un PIB de 945 miliarde de lei, astfel că suma de 1,6 miliarde de lei ar reprezenta circa 0,17% din PIB, la care ar urma să se adauge și finanțările private.

„Ştiu foarte bine că atât în Europa, cât şi în Statele Unite, cât şi în Japonia, enorm de multe din rezultatele fenomenale din cercetare sunt obţinute de români. Şi este normal să mă întreb dacă nu-i putem angaja pe aceşti concetăţeni să facă acelaşi lucru şi pentru ţara mamă. Cred că în România se poate dezvolta cercetarea mult mai bine. Da, bugetul este absolut insuficient în acest moment, ăsta este bugetul. Noi ne-am făcut calcule, ne gândim la o rectificare bugetară pozitivă”, a mai spus ministrul Cercetării.

România alocă sume incredibil de mici domeniului de cercetare și dezvoltare, după cum arată datele Eurostat.

În perioada 2000-2016, media UE a evoluat de la 1,77% la 2,03%. Germania, cea mai dezvoltată țară din Uniunea Europeană, aloca domeniului de cercetare-dezvoltare 2,39% din PIB în 2000 și a atins 2,94% în 2016.

Cehia, una dintre țările foste comuniste, a pornit de la 1,11% în 2000 și a ajuns la 1,68% în 2016, după ce în 2014 egalase media UE (2,04%).

România are cifre foarte mici – 0,36% din PIB în 2000, respectiv 0,48% în 2016, astfel că ne întrece și Bulgaria – 0,5% în 2000, respectiv 0,78% în 2016.

Articolul precedentUnde îi duce avionul pe români: Anglia și Italia, în topul destinațiilor
Articolul următorCoca Cola a bătut palma să preia lanțul de cafenele Costa Coffe cu 3,9 miliarde lire sterline

Comments are closed.