Decizia Fitch de a reconfirma ratingul suveran al României şi menţinerea perspectivei stabile este un semnal puternic că ţara se află pe drumul cel bun şi că suntem priviţi cu încredere de investitori şi de partenerii internaţionali, a notat, sâmbătă, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pe pagina sa de Facebook.

„Veste excelentă din partea Fitch Ratings: Ne-au reconfirmat perspectiva stabilă şi ratingul de ţară. Anunţul vine ca o recunoaştere a eforturilor noastre continue pentru a controla deficitul bugetar, pentru a sprijini mediul de afaceri şi pentru a promova o creştere economică sustenabilă. Este un semnal puternic că România este pe drumul cel bun, că suntem priviţi cu încredere de către investitori şi de partenerii internaţionali”, a scris Boloş.

Potrivit acestuia, decizia reconfirmării ratingului suveran şi a menţinerii perspectivei stabile este susţinută de fluxurile de bani europeni care sprijină investiţiile şi stabilitatea macroeconomică a ţării, precum şi de evoluţia pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor şi a indicatorilor de guvernanţă şi dezvoltare umană, care se situează la niveluri superioare ţărilor din aceeaşi grupă de rating (BBB).

„Cu toate acestea, anunţul nu trebuie văzut ca o reuşită în sine, ci mai degrabă ca un angajament continuu faţă de responsabilitate fiscală şi faţă de eforturile pentru a asigura o creştere echitabilă şi durabilă, pentru a investi în educaţie, sănătate şi infrastructură. Suntem hotărâţi să ne menţinem pe calea reformelor şi să continuăm să ne îmbunătăţim ratingul şi perspectiva economică în viitor. Iar Fitch ne spune cât se poate de clar: ‘Unul dintre principalii factori care pot conduce la îmbunătăţirea ratingului de ţară sau a perspectivei sunt continuarea reducerii deficitului bugetar, care ar susţine şi o scădere fermă a datoriei publice exprimată ca procent din produsul intern brut pe termen mediu'”, a adăugat el.

Liberalii fac comparația cu alte state

Liberalii au transmis că ţara noastră are o situaţie stabilă din perspectiva oferită de agenţia de rating, comparativ cu alte state pentru care este prefigurază o scădere.

„Acest indicator ne situează în jumătatea de sus a clasamentului ţărilor evaluate de agenţia internaţională şi ne consolidează poziţia pe harta mare a investitorilor internaţionali”, mai arată liberalii.

„Economia României este stabilă, într-o perioadă în care state mai dezvoltate se confruntă cu serioase complicaţii. Agenţia Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a ţării noastre la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută. Aceeaşi valoare a fost acordată şi la recenta evaluare, din luna martie. Acest indicator ne situează în jumătatea de sus a clasamentului ţărilor evaluate de agenţia internaţională şi ne consolidează poziţia pe harta mare a investitorilor internaţionali. În plus, perspectiva dată de Fitch este una stabilă, prin comparaţie cu alte state pentru care se prefigurează o scădere”, arată postarea de sâmbătă, pe pagina de Facebook a PNL.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentMinistrul Transporturilor a anunţat că România vrea să ceară despăgubiri pentru pierderile transportatorilor, din cauza neintrării în Schengen
Articolul următorAnunțul momentului despre facturi. Ce se întâmplă cu plafonarea prețurilor energiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau