Ministrul austriac al Energiei vrea să pună capăt contractului pe care OMV îl are cu Gazprom, dar nu se ştie dacă va avea susţinerea cancelarului Karl Nehammer. Oficialul de la Viena a spus că țara sa face eforturi pentru a-și reduce dependența energetică față de Rusia.

Confruntată cu importuri mari de gaze ruseşti, în timp ce războiul din Ucraina continuă, Austria încearcă să ia măsuri mai radicale, inclusiv să pună capăt contractului pe termen lung prin care compania energetică OMV cumpără gaze de la Gazprom, a declarat luni ministrul austriac al energiei, relatează Reuters, citat de news.ro.

Deşi lideri politici precum ministrul energiei, Leonore Gewessler, de la la partidul Verzilor, a repetat că Moscova nu mai este un partener de încredere, compania petrolieră OMV, parţial deţinută de stat, a precizat că va continua să cumpere gaz de la Gazprom în cadrul unui contract care se încheie în 2040.

La o conferinţă de presă, Gewessler a declarat că ponderea Rusiei în importurile de gaze ale Austriei a crescut de fapt în decembrie ajungând la un nou record, de 98%, faţă de 76% în luna precedentă, chiar dacă volumul total al importurilor a scăzut uşor.

Gewessler a anunţat că ministerul său a însărcinat un grup de reflecţie economică să realieze un studiu privind impactul economic al încheierii contractului OMV cu Gazprom şi pericolele menţinerii dependenţei de gazul rusesc.

OMV nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, precizează Reuters.

Ministerul Energiei are de gând, de asemenea, să oblige companiile care vând gaze în Austria să ia măsuri concrete pentru a reduce proporţia de gaze ruseşti din mixul lor. Acesta va examina temeiul juridic pentru o astfel de cerinţă, care va necesita o majoritate de două treimi în parlament pentru a deveni lege, a arătat Gewessler.

Nu a fost clar în ce măsură partenerul de coaliţie al Verzilor – care sunt un partid de stânga, Partidul Popular – conservator – al cancelarului Karl Nehammer, a fost implicat în planurile anunţate luni de ministrul energiei. În toamna acestui an vor avea loc alegeri parlamentare, iar Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, conduce în sondaje, menţionează Reuters.

Articolul precedentValoarea coșului de consum s-a dublat, salariul minim pe economie bate pasul pe loc
Articolul următorO stafie bântuie prin Ministerul Energiei:  mini-reactorul nuclear modular