Ministerul Finanțelor Publice a aprobat din luna noiembrie 2019 până în prezent ajutoare de stat pentru proiecte cu impact major în economie și proiecte de dezvoltare regională cu investiții totale de peste 1.76 miliarde de lei, în baza schemelor pe care le administrează. Valoarea ajutorului de stat acordat celor 21 de proiecte noi este de peste 664 milioane lei (140 milioane euro), se arată într-un comunicat al Ministerului. 

Proiectele beneficiare vor crea 2.612 noi locuri de muncă şi vor contribui cu peste 808 milioane lei la dezvoltarea regională, prin taxele și impozite suplimentare plătite ca urmare a implementării acestora. Investițiile sunt concentrate în industria auto, industria aeronautică, alimentară și producția de electrocasnice.

Totodată, în această perioadă, MFP a plătit o finanțare de peste 499 milioane lei, pentru acordurile pentru finanţare emise anterior, în baza schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. nr.807/2014 (stimularea investițiilor cu impact major în economie, care finanțează activele corporale și necorporale aferente unei investiţii noi) și de peste 37 milioane lei, pentru acordurile pentru finanţare emise anterior în baza schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. nr.332/2014 (sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă).

În prezent, MFP analizează 8 cereri de acord pentru finanţare, pentru proiecte de investiţii a căror valoare depășește 445 milioane lei, pentru care valoarea ajutorului de stat solicitat este de peste 189 milioane lei, iar implementarea proiectelor de investiţii va genera crearea a 629 noi locuri de muncă.

De asemenea, pentru a asigura creșterea și pentru a ușura accesul companiilor la finanțarea investițiilor cu ajutor de stat, având în vedere actualul context economic generat de pandemia COVID-19, în luna iulie 2020 Ministerul Finanţelor Publice a modificat şi completat atât HG.807/2014 și HG.332/2014 cât și Ghidurile Solicitantului şi Ghidurile de Plată elaborate în baza hotărârilor de guvern aferente celor două scheme de ajutor de stat.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentRomânia accesează împrumuturi de 4 miliarde euro prin instrumentul SURE
Articolul următorHarta României la picioare. Cum ne încălțăm, cât purtăm, ce culori ne plac (studiu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau