Salvarea Complexului energetic Oltenia este o problemă de securitate energetică națională, spun oficialii Ministerului Energiei.

 

Pe 29 martie, Guvernul a aprobat OUG 19/2019, prin care se exceptează de la plata contribuţiei de 2% producătorii de energie electrică pe cărbune.

Exceptarea Complexului Energetic Oltenia de la plata contribuţiei de 2% din cifra de afaceri ar putea fi ajutor de stat, însă, în cazul în care Comisia Europeană se va sesiza, vom argumenta că avem nevoie de această companie pentru securitatea energetică a României, a declarat, joi, Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

El a participat la un eveniment pe tema strategiei energetice a României şi a fost întrebat de jurnalişti dacă Ministerul Energiei consideră că eliminarea contribuţiei pentru producătorii de energie pe cărbune reprezintă ajutor de stat.

„Vom vedea ce rezultă. Aşteptăm punctul de vedere al celor care definesc acest lucru, adică Consiliul Concurenţei şi Comisia Europeană. Noi considerăm că nu”, a spus iniţial Vişan, citat de Agerpres.

Când i s-a amintit că reprezentanţii Consiliului Concurenţei au transmis o scrisoare ministerului, în care arată că această măsură ar putea fi ajutor de stat, el a precizat: „Ar putea. Să vedem. Ar putea”.

Totodată, întrebat dacă a notificat Comisia Europeană cu privire la acest aspect, aşa cum a recomandat Consiliul Concurenţei, Vişan a răspuns negativ. „Nu. Vă daţi seama că, de regulă, dumneavoastră ştiţi, la toate modificările acestea legislative cu impact, Comisia se sesizează, ei văd”.

„Comisia Europeană este o instituţie cu care dialoghezi, cu argumente. Haideţi să privim lucrurile şi altfel: la o povară de peste 30% din cifra de afaceri certificate de emisii, ce facem? Eu mă duc la Comisie şi spun că am nevoie de această companie, uite, încă cinci ani am nevoie, că altfel crăp. Şi în legislaţia europeană, securitatea este primordială şi este dreptul fiecărui stat să decidă„, a mai spus oficialul ministerial.

Articolul precedentRomânia, cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană
Articolul următorIsărescu: Să nu ignorăm decalajele regionale când vorbim de adoptarea euro. S-au adâncit