Averea lui Mohammed Al Amoudi a urcat cu 6% la 8,3 miliarde dolari

Miliardarul saudit Mohammed Al Amoudi a dispărut timp de peste 400 de zile, iar ulterior s-a aflat că este în custodia poliției aflată la ordinul prințului Mohammed bin Salman, fiind acuzat de fapte de corupție.

 

Ceea ce este remarcabil în privința situației lui Mohammed Al Amoudi este că, în ciuda reținerii sale prelungite, cea mai mare parte a imperiului său de afaceri a explodat efectiv, potrivit Bloomberg.

Vânzările rafinăriei sale din Suedia, Preem AB, au crescut cu peste 30%, iar proprietățile deținute de biroul din Stockholm au devenit mai scumpe.

De când a fost capturat anul trecut de forțele de securitate din Riyadh, averea sa netă a crescut cu aproximativ 6% până la 8,3 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg Billionaires, clasamentul celor mai bogați 500 de oameni din lume.

Situația neobișnuită în care se află Al Amoudi arată contradicțiile și absurditățile faptului de a fi bogat în Arabia Saudită sub domnia moștenitorului coroanei, Mohammed bin Salman, scrie Bloomberg.

În ultimii ani, embargo-ul din Qatar, războiul din Yemen și implicarea în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi au șocat lumea, dar nu au produs nicio schimbare în agenda prințului moștenitor de la Riyadh.

Un oficial saudit care a cerut să rămână anonim a confirmat joi că miliardarul se află în custodie, deși nu a fost stabilită nicio probă împotriva sa.

Al Amoudi s-ar fi aflat în legătură cu rudele și este în stare bună de sănătate, potrivit purtătorului de cuvânt al său, Tim Pendry. El a contestat că Al Amoudi a fost acuzat oficial de orice abatere și a refuzat să facă alte comentarii.

Al Amoudi a acumulat active în valoare de 7,6 miliarde de dolari în afara Regatului Saudit și deține afaceri cu mii de angajați în Europa și Africa. 

Articolul precedentIsărescu, amintiri despre petrol, gaze și geopolitică
Articolul următorANRE a anunţat cu cât se majorează tarifele de distribuţie şi facturile pentru energiei electrică