Naționalizată în 1949, Electroputere Craiova a fost una din cele mai importante fabrici din România. Nicolae Ceauşescu era mândru de ce făceau oltenii la Electroputere. L-a adus să viziteze fabrica chiar şi pe preşedintele francez Charles de Gaulle, iar pe ruși a reusit să-i enerveze, pentru că la Craiova se produceau locomotive electrice cu licență occidentală. Tot din cauza lui Ceaușescu și a politicii sale de returnare a datoriilor externe, colosul industrial de la Craiova a intrat pe linia greșită încă de la începutul anilor ’80.

De la naționalizarea din 1947 până în 1989, la Electroputere s-au construit peste 1.400 de locomotive Diesel-electrice și aproape 1.000 electrice, dar și motoare și transformatoare electrice. Lucrurile au început să meargă prost încă din anii ’80, când regimul comunist a redus la maxim investițiile în industrie.

În anii ’90, criza s-a acccentuat și fabrica din Craiova a renunțat la fabricarea de locomotive. Cu 29 de milioane de euro datorii la stat, în 2001, Electroputere a fost scoasă la privatizare, iar controversatul omul de afaceri iordanian a reușit să obțină pachetul majoritar, cu promisiunea unei investiţii de câteva zeci de milioane de euro.

Taher a fost interesat doar de activele şi terenurile societăţii. A vândut uzina pe bucăţi. Peste 10 hectare de teren au fost cedate pentru construirea unui mall la preţul de 30 de milioane de euro. Povestea cutremurătoare, doar la Culisele statului paralel cu Anca Alexandrescu!

Articolul precedentClotilde Armand, reacție în scandalul gunoaielor din sectorul 1: Invit la discuții firma DETACO LTD, acționarul majoritar al companiei Romprest
Articolul următorEXCLUSIV Violeta Alexandru: Sporurile creează un sistem de venituri paralel cu sistemul de salarizare