Facebook poate da dependență greu de vindecat, dar tot mai mulți părăsesc rețeaua socială. Aceasta este o veste proastă pentru cea care a fost, cel puțin până ieri, a cincea cea mai valoroasă companie din lume, scrie Wall Street Journal în ediția de joi.

Scăderea acțiunilor de la bursă cu peste 20% într-o singură zi l-au lasat pe Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook și principalul acționar, cu aproximativ 17 miliarde de dolari mai sărac.

Rețeaua socială părea invulnerabilă până la publicarea raportului cu bilanțul financiar pentru trimestrul II din acest an. Utilizatorii și agențiile de publicitate au continuat să fie tot mai interesați în ciuda scandalurilor legate de manipularea datelor personale ale utilizatorilor Facebook, precum și-a dezvăluirilor cu privire la rolul important pe care îl joacă în proliferarea știrilor false, precum și în manipularea opiniei publice.

Rezultatele anunțate miercuri, după închiderea ședinței de tranzacționare, au transformat aceste temeri într-o realitate surprinzătoare. Utilizatorii activi zilnic a fost în medie de 1,47 miliarde în creșteer doar cu 1,5% față de trimestrul precedent – cel mai lent ritm înregistrat până în prezent și sub creșterea de 2,3% așteptată de Wall Street.

Veniturile din publicitate au crescut cu 42% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 13 miliarde de dolari, dar au fost de asemenea sub nivelul de 13,2 miliarde de dolari anticipat de analiști. Facebook a spus că creșterea va încetini în continuare, parțial pentru că le oferă utilizatorilor mai multă putere de a-și păstra datele private secrete.

Acest lucru afectează activitatea de publicitate. Actiunile au scazut cu 24% după ce a fost dat publicității raportul, scăzând valoarea de piata a companiei cu aproximativ 147 miliarde de dolari.

În Statele Unite, Facebook câștigă în medie din reclame 25,91 dolari per utilizatori, în vreme ce în Europa această cifră este de doar 8,76 de dolari. Restul lumii aduce venituri medii pentru Facebook de numai 1.91 de dolari per utilizator. Acestea au fost primele rezultate financiare anunțate de Facebook după lungul șir de scandaluri care a început cu Cambridge Analytica, atunci când datele a peste 87 de miliarde de utilizatori, printre care 112.000 de români, au fost accesate în mod neautorizat.

Articolul precedentOrange România a raportat o cifră de afaceri de 275 milioane de euro, la 30 iunie
Articolul următorCine urcă și ne-ncurcă (socotelie)? Răspuns: ROBOR la trei luni. Azi 3,46%

Comments are closed.