Ministerul Muncii a prezentat normele de aplicare pentru noua lege a pensiilor, care urmează să intre în vigoare în luna septembrie.

Un articol din normele metodologice a stârnit panică printre pensionari, crezând că veniturile lor ar putea, de fapt, să nu beneficieze de aceste majorări. Dezbaterile au pornit de la articolul 125 care urmare recalculării pensiilor ar sugera că veniturile seniorilor vor scădea.

Potrivit normelor de aplicare, articolul 125 menţionează următoarele:

”(1) Pensile stabilite în baza legislației anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii conform art. 144 din lege, se recalculează din oficiu, potrivit dispozițiilor art. 155 din lege.

(2) În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie, conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării.”, se arată în normele de aplicare.

„Nicio pensie nu o să scadă, absolut nicio pensie nu o să scadă. Şi cred că v-aţi convins că am tot timpul proprietatea a ceea ce spun. Nu uitați că acea lege am lăsat-o eu gata şi ştiu foarte bine ce este acolo. A fost o interpretare în normele metodologice de aplicare a legii din care a dispărut acel articol 111. S-a reformulat şi se explică foarte clar în normele de aplicare la articolul 125 aliniatul 2 ceea ce scrie şi în lege că nicio pensie nu o să scadă.

Grupele de muncă, încadrarea, plata şi recunoașterea lor se tratează în legea pensiilor, iar încadrarea în condiţii deosebite de muncă nu se face printr-o altă lege prin nişte măsurători, nu prin legea pensiilor”, a spus Marius Budăi, fost ministru al Muncii, la un post TV.

 
 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentAjutoarele de la stat care se vor majora, de la 1 martie 2024: mai mulți bani pentru românii nevoiași
Articolul următorCâștig fabulos la loto. Un român a tras lozul norocos de peste 7 milioane de euro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau