Ministrul Muncii Marius Budăi merge în Parlament ca să dea explicații pentru reforma pensiilor speciale. Asta în contextul în care legea este în continuare blocată în Senat după două amânări. Principalele nereguli țin de faptul că proiectul de reformă nu asigură un calcul bazat pe contributivitate și, în plus, miniștrii încă nu au prezentat impactul bugetar al noului sistem. Mai mult, guvernanții consideră că pensiile militare sunt pensii speciale, deși Banca Mondială susține cu totul altceva.

„Eu imi reiterez punctul de vedere ca pensiile militare nu sunt pensii speciale.

Sistemul de pensii asa-zis speciale, ele sunt indemnizatii si pensii stabilite si platite in baza unor legi speciale”, a afirmat ministrul Muncii într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS.

Principalele probleme ale reformei țin de faptul că nu elimină inechitățile din sistem și, de asemenea, nici nu crează pensii bazate pe contributivitate. Acesta este și motivul pentru care Opoziția a invocat această moțiune simplă împotriva ministrului Muncii, Marius Budăi, care trebuie să ajungă în Parlament și săd ea explicații pentru aceste lucuru care sunt asumate prin jalonul din PNRR.

De asemenea, o altă problemă ține de faptul că până acum miniștrii nu au prezentat impactul bugetar al n oului sistem de calcul. Acesta este și motivul pentru care senatorii au refuzat să voteze până acum acest proiect, care a fost amânat deja de două ori. Ministrul a fost invitat să participe la comisii, însă nu s-a prezentat, astfel că  în continuare proiectul de reformă a pensiilor este blocat în Parlament. 

O altă problemă ține și de faptul ca, in continuare, guvernantii refuza sa admita faptul ca pensiile militare sunt pensii speciale, cu toate că inclusiv raportul Băncii Mondiale subliniază faptul că și ele trebuie incluse în această reformă. 

Totodată, mâine ministrul Muncii trebuie să prezinte și noua lege a pensiilor în fața senatorilor și deputaților, în condițiile în care ambele sunt jaloane importante din PNRR care trebuie finalizate în prima parte a anului.

Articolul precedentBudăi: Salariul minim trebuie să crească în continuare, dar această creştere nu poate fi de pe o zi pe alta
Articolul următorCele mai prost plătite meserii în 2023. Pe primul loc, un post din educație