Directorii generali ai companiilor din România, consideră că dintre măsurile care ar îmbunătăți mediul de afaceri din România pe primul loc este scăderea taxării muncii (84%), urmată de controlul și limitarea evaziunii fiscale (72%) și dezvoltarea infrastructurii (61%).

 

Potrivit celui mai recent sudiu Valoria, directorii executivi ai companiilor locale spun că principalele trei măsuri care ar conduce la îmbunătățirea mediului de afaceri din România sunt: scăderea taxării muncii (84%), controlul și limitarea evaziunii fiscale (72%) și dezvoltarea infrastructurii (61%).

Chestionate în semestrul al doilea al anului 2019, companiile din România consideră că acest an va fi mai puțin favorabil pentru afaceri comparativ cu anul 2018. Scorul rămâne în continuare modest, dar crește marginal de la 5,24 la 5,71.

Față de ediția de la începutul anului 2019, perspectiva de creștere a companiilor în semestrul al doilea este mai conservatoare. Vedem o scădere de 8pp (puncte procentuale) a companiilor care se așteaptă la cifre de afaceri mai mari cu 5%-10%, contrabalansată parțial de o creștere de 5pp a celor care prognozează o creștere a cifrei de afaceri cu 10%-20%.

În semestrul al doilea, 29% dintre companiile românești nu se așteaptă la nici o creștere a numărului de angajați față de 26% în primul semestru. În același timp în ambele semestre, 41% dintre companii spun că se așteaptă ca personalul lor să crească în acest an între 1%-10%.

Cele mai importante provocări pentru companii în semestrul al doilea din 2019 sunt: atragerea și retenția forței de muncă (62%), creșterea concurenței (55%), gestionarea extinderii afacerii (34%), creșterea costurilor (28%) și colectarea facturilor (26%).

Noua ediție a studiului „Evoluția afacerilor în 2019” lansat joi de Valoria și realizat în parteneriat cu Doingbusiness.ro, prezintă datele comparative din primul și al doilea semestru, oferind o perspectivă asupra modului în care companiile au previzionat evolutia afacerilor în 2019.

„Prin comparație cu rezultatele ediției de la începutul anului 2019, rezultatele ediției din a doua jumătate se ajustează negativ, pe fondul unor provocări venite mai ales din zona forței de muncă (atragere, retenție, motivare, taxare). Receptivi la schimbările legislative și evoluția mediului de în care funcționează, managerii se pregătesc ”de iarnă”, spune Elena Badea, Managing Partner Valoria.

Chestionarul Valoria, la care s-au primit 421 de răspunsuri, a fost aplicat în perioada 2 septembrie – 15 octombrie 2019.

Articolul precedentRomânia, țara unde mașinile pe benzină conduc detașat
Articolul următorIndicele ROBOR la 3 luni a crescut