Majoritatea analiştilor financiari estimează pentru următoarele 12 luni deprecierea leului, respectiv un curs mediu de 4,89 lei/euro, şi o inflaţie de 4,04%, potrivit Asociatiei CFA Society. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8345, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8931.

În luna ianuarie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Society România a crescut faţă de luna anterioară cu 2,2 puncte până la valoarea de 63,7 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 39,9 puncte). Această evoluţie s-a datorat componentei anticipaţii a Indicatorului.

Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 3,3 puncte, până la valoarea de 73,1 puncte, în timp ce, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a crescut cu 33,8 puncte. Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 4,9 puncte până la valoarea de 59 puncte, iar comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 43 puncte.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către Asociaţia CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice.

Articolul precedentMinistrul demis al Finanțelor, Florin Cîțu, continuă războiul cu PSD pe marginea dobânzilor
Articolul următorPatru din zece angajatori vor să implementeze sistemul de muncă de la distanță în acest an