Dacă ar fi prins președinția lui Trump, Janis Joplin nu mai canta Mercedes-Benz

Președintele Donald Trump vrea să interzică producătorii germani de automobile de lux pe piața din Statele Unite, potrivit unui raport exclusiv al revistei germane WirtschaftsWoche.

Citând numeroși diplomați americani și europeni, săptămânalul de afaceri a informat că Trump i-a spus președintelui francez Emmanuel Macron, cu ocazia ultimei întâlniri, că își va menține politica actuală comercială cu scopul de a opri modelele Mercedes-Benz să mai pătrundă pe piața americană. Încă nu există detalii suplimentare privind politicile care ar putea fi folosite pentru a interzice în mod eficient producătorii de automobile premium.

Raportul apare la mai puțin de două săptămâni după ce Departamentul Comerțului din Statele Unite a lansat o investigație privind importurile de automobile pentru a determina dacă acestea „amenință să compromită securitatea națională” a Statelor Unite. Aceasta ar putea însemna o impunere de tarife vamale de 25%, pe aceleași motive invocate la impunerea taxelor pentru importurile de oțel și aluminiu.

Această atitudine lui Trump împotriva producătorului german – și mai ales împotriva modelelor Mercedes din New York – nu este nouă. În ianuarie 2017, înainte de inaugurarea sa la Casa Albă, el a declarat într-un interviu: „Când mergeți pe Fifth Avenue, toată lumea are un Mercedes-Benz în fața casei. Dar asta nu e reciprocitate. Câte mașini Chevrolet vedeți în Germania? Nu prea multe, poate niciunul” a spus miliardarul imobiliar.

Faptul că mașinile americane nu sunt foarte prezente în Germania, are un cauză simplistă pentru președintele american: o mașină de producție americană plătește taxe de 10% în Europa, în timp ce o mașină de producție europeană plătește în Statele Unite ale Americii doar trei procente. Dar ceea ce uită Trump este că tarifele se aplică indiferent de producător, și Daimler nu este singur pe piață. În afară de Mercedes GLE, mai sunt modele SUV populare, cum ar fi BMW X5, care sunt produse tot în SUA.

O taxă de import de 25 la sută ar avea și un impact economic asupra Germaniei. Potrivit datelor de până acum, estimările indică o potențială pierdere pentru producătorii germani în valoare de aproximativ cinci miliarde de euro, adică o depreciere a PIB-ul german cu 0,16%.

Însă, președintelui american nu-i pasă de astfel de detalii. Potrivit datelor furnizate de cercetătorul de piață Autodata, constructorii auto germani produc pe plan local doar 30% din mașinile vândute în SUA, restul fiind importuri din întreaga lume.

Conform World’s Top Exports, Germania se află pe locul 4 în clasamentul general al țărilor care exportă în Statele Unite, cu o valoare de 20 de miliarde de dolari, pe primele trei locuri situându-se țări precum Canada (43,8 bln USD), Japonia (40,7 bln USD) și Mexic (30,6 bln). În acest context, apare cel puțin bizară atitudinea lui Trump în privința impunerii acestui gen de taxe exclusiv asupra Germaniei, în condițiile în care există și alte țări precum Italia, Suedia, Slovacia, Ungaria, Finlanda și Spania care, de asemenea, realizează exporturi de miliarde de dolari în SUA.

Cu toate acestea, deoarece cele 30 de procente menționate mai sus vor continua să fie construite în SUA (în uzinele Daimler, modelele GLE, GLS și C Classe), prin aceste modele brandul Mercedes va continua să fie prezent pe Fifth Avenue.

Articolul precedentȘi în Spania corupția a avut picioare lungi. Schimbarea conducerii politice s-a produs însă
Articolul următorToshiba vinde divizia sa de cipuri cu 18,3 miliarde dolari

Comments are closed.