În plină criză, românii primesc o nouă lovitură! Potrivit unei ordonanțe de urgență, toți consumatorii de energie electrică vor fi obligați să suporte cel puțin o parte din costurile instalării de contoare inteligente de măsurare a consumului! Contoarele trebuie instalate în următorii șase ani, iar ordonanța de urgență transpune o directivă europeană, anunță Realitatea PLUS.

Toți consumatorii de energie electrică, fie casnici sau industriali, sunt obligați în următoarea perioadă să suporte direct din buzunar, cel puțin o parte din costurile instalării de contoare inteligente de măsurare a consumului. Aceste contoare trebuie montate la toate locurile de consum din România în următorii 6 ani, până la 31 decembrie 2028, potrivit Realitatea PLUS.

Prevederile sunt incluse în Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern pentru a  transpune în legislația națională Directiva UE 2019/944 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică. 

Acest tip de contoare inteligente se vând în prezent cu până la 100 de euro.

În prezent, românii nu plătesc individual pentru această procedură, de instalare, costul fiind inclus în factura finală potrivit legislatiei in vigoare .  

Foarte important de precizat, vizați sunt românii care depășesc pragul anual stabilit de ANRE, ei trebuie sa aiba contoarele instalate pana in 1 ianuarie 2024.

Potrivit Legii energiei și reglementărilor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), clienților finali cu consum anual mai mare decât un anumit prag stabilit de ANRE, precum și celor care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW trebuie să li se instaleze sisteme de măsurare inteligentă până la data de 1 ianuarie 2024.

Pragurile de consum diferă de la un operator de distribuție la altul, de la un minim de 2.400 kWh pe an (200 kWh pe lună) în zona de rețea Transilvania Nord a operatorului Distribuție Energie Electrică România (DEER) la un maxim de 3.500 kWh pe an (circa 292 kWh pe lună) în rețeaua Distribuție Energie Oltenia.

Tuturor celorlalți consumatori trebuie să li se monteze contoare inteligente până la data 31 decembrie 2028, ″prin implementarea sistemelor de măsurare inteligentă pe scară largă exclusiv în condiții de eficiență a investițiilor″, potrivit Legii energiei.

Articolul precedentInflaţia în zona euro a scăzut în noiembrie pentru prima dată în ultimele 17 luni
Articolul următorSărbători tot mai scumpe. Prețurile multor produse vor exploda în decembrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau