Lista celor 14 alimente de bază care se vor ieftini – Plafonarea adaosului comercial, varianta luată în calcul de Guvern

  Lista celor 14 alimente de bază care se vor ieftini se discută la Guvern. Plafonarea adaosului comercial rămâne varianta pe care o ia în calcul Executivul pentru reducerea prețului la alimentele de bază. Surse din guvern vorbesc de cel mult 20 % adaos pentru procesatori și lanțurile de magazine.

  Lista cu alimente care vor avea preţ redus din iulie este în discuții la Guvern. Măsura va fi luată pentru o perioadă de trei luni, prin ordonanță de urgență. Pâinea albă simplă, fără specialități, laptele la un litru, ouă de categoria M, cartofii albi, mălai standard la 1 kg fac parte din lista cu cele 14 produse de bază ale căror prețuri vor scădea în perioada următoare.

  Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, în contextul referiririi la variantele de reducere a preţurilor la alimente, că nu va accepta ca o coaliţie să conducă guvernul României, dar, aşa cum a făcut când Nicolae Ciucă a fost prim-ministru, deciziile majore le vor lua împreună. El a spus despre reducerea preţurilor la alimentele de bază, că nu vorbeşte de preţuri plafonate.

  ”Eu vorbesc de un întreg ansamblu şi o schemă aplicată pe întreg lanţul, voi veni cu această schemă în guvern, indiferent dacă va fi acord, acordul nu poţi să-l faci numai cu reteilerii, ci şi cu producători, distribuitori şi importatori”, a spus Marcel Ciolacu.

  Lista cu alimente care vor avea preţ redus din iulie

  Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
  Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
  Brânză telemea din lapte de vacă vrac
  Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
  Mălai standard 1 kg
  Ouă de găină calibrul M 10 buc.
  Ulei de floarea-soarelui 1L
  Carne proaspătă pui*
  Carne proaspătă porc**
  Legume proaspete vrac***
  Fructe proaspete vrac**
  Cartofi proaspeți albi vrac
  Zahăr alb tos 1 Kg

  Articolul precedentȚigările se scumpesc la începutul lunii iulie – Cât va costa un pachet
  Articolul următorUcraina vrea profiturile companiilor românești din energie. „Ați încasat mai mult după război”