Lista celor 14 alimente de bază care se vor ieftini se discută la Guvern. Plafonarea adaosului comercial rămâne varianta pe care o ia în calcul Executivul pentru reducerea prețului la alimentele de bază. Surse din guvern vorbesc de cel mult 20 % adaos pentru procesatori și lanțurile de magazine.

Lista cu alimente care vor avea preţ redus din iulie este în discuții la Guvern. Măsura va fi luată pentru o perioadă de trei luni, prin ordonanță de urgență. Pâinea albă simplă, fără specialități, laptele la un litru, ouă de categoria M, cartofii albi, mălai standard la 1 kg fac parte din lista cu cele 14 produse de bază ale căror prețuri vor scădea în perioada următoare.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, în contextul referiririi la variantele de reducere a preţurilor la alimente, că nu va accepta ca o coaliţie să conducă guvernul României, dar, aşa cum a făcut când Nicolae Ciucă a fost prim-ministru, deciziile majore le vor lua împreună. El a spus despre reducerea preţurilor la alimentele de bază, că nu vorbeşte de preţuri plafonate.

”Eu vorbesc de un întreg ansamblu şi o schemă aplicată pe întreg lanţul, voi veni cu această schemă în guvern, indiferent dacă va fi acord, acordul nu poţi să-l faci numai cu reteilerii, ci şi cu producători, distribuitori şi importatori”, a spus Marcel Ciolacu.

Lista cu alimente care vor avea preţ redus din iulie

Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
Brânză telemea din lapte de vacă vrac
Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
Mălai standard 1 kg
Ouă de găină calibrul M 10 buc.
Ulei de floarea-soarelui 1L
Carne proaspătă pui*
Carne proaspătă porc**
Legume proaspete vrac***
Fructe proaspete vrac**
Cartofi proaspeți albi vrac
Zahăr alb tos 1 Kg

Articolul precedentȚigările se scumpesc la începutul lunii iulie – Cât va costa un pachet
Articolul următorUcraina vrea profiturile companiilor românești din energie. „Ați încasat mai mult după război”