Legea pensiilor a trecut, marţi după-amiază, de Comisia de Muncă, după ce a suferit o serie de modificări importante. Una dintre ele este majorarea perioadei pentru care se poate „cumpăra vechime” la 5 ani. În ciuda criticilor opoziției şi ale sindicatelor care sunt nemulţumite de unele prevederi, legea ajunge miercuri în plenul Camerei Deputaților pentru votul final.

Cel mai important amendament adoptat de comisie este scăderea stagiului de cotizare minim de la 15 ani la 10 ani pentru persoanele care vor să-şi cumpere stagiu de cotizare pentru perioade de timp de 5 ani.

„Orice persoană care a realizat stagiul minim de cotizare de până la 15 ani, dar nu mai puţin de 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială. În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială şi pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii”, prevede articolul adoptat.

Un alt amendament a fost încadrarea persoanelor cu grad de handicap grav în categoria celor care pot ieşi la pensie după un stagiu de cotizare mai mic, şi anume de 11,8 ani. În textul iniţiat de Guvern şi adoptat de Senat, doar nevăzătorii erau incluşi în această categorie.

Pe de altă parte, membrii comisiei au eliminat mai multe amendamente, printre care şi cel depus de Liviu Dragnea, care viza introducerea în stagiului de cotizare a perioadei în care au fost urmate cursurile unei şcoli profesionale.

În aceste condiţii, singurele forme de învăţământ asimilate vechimii în muncă sunt cursurile de zi sau cu frecvenţă ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, ori a unui ciclu de studii universitare, cu condiţia absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licenţă, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz.

În ciuda criticilor opoziției şi ale sindicatelor, care sunt nemulţumite de unele prevederi, legea ajunge miercuri în plenul Camerei Deputaților pentru votul final, însă modificările aduse legii ar urma să intre în vigoare, cel mai devreme , în septembrie 2019.

Una dintre critici a venit din partea lui Dumitru Costin, liderul Blocului Naţional Sindical. El a dat exemplul „generaţiilor care vin” şi care vor constata că la contribuţii diferite vor primi aceeaşi pensie.

„Dacă vei avea 15 ani de contribuţii la pensie vei avea aceeaşi pensie minimă chiar dacă ai plătit contribuţie la salariul minim pe economie sau ai plătit contribuţie la salariul mediu pe economie. Dacă ai 25 de ani de contribuţii, atunci toţi cei care vor avea contribuţii între salariul minim pe economie şi 75% din salariul mediu pe economie vor primi tot pensia minimă aferentă celor 25 de ani de contribuţii. Dacă ai contribuit 35 de ani cel puţin şi ai contribuit la nivelul salariului minim sau până în 60% din salariul mediu pe economie şi în acest caz salariaţii, odată ieşiţi la pensie, vor primi pensia minimă aferentă acestei categorii,” a explicat Dumitru Costin, citat de Agerpres.

Articolul precedentPiaţa auto autohtonă, creştere semnificativă pe segmentul autoturisme noi
Articolul următorEconomia Marii Britanii: salariile şi numărul de angajaţi au atins cote istorice