Institutul Național de Statistică publică, lunar, evoluția unui indicator în general trecut cu vederea. Nimănui nu-i place sp vorbească despre indicele prețurilor producției industriale. Toată lumea preferă să acorde o atenție mult mai mare indicelui prețurilor de consum, adică inflația resimțită de populație prin cumpărarea de bunuri și servicii.

Dar indicele prețurilor producției industriale este ceva mult mai mare și mai amenințător, pentru că exprimă realitatea prețurilor din industria care produce bunuri și care susține, în mare măsură, economia românească. mai mult, evoluția  prețurilor produselor industriale precede cu șase-nouă luni evoluțiile inflaționiste. Creșterea prețurilor de producere de astăzi se va vedea în creșterea prețurilor produselor de pe piață de la vară și de la toamnă.

Și, atenție! dacă inflația anualizată din noiembrie 2021 era de 7,8%, „inflația industrială” a atins, în aceeași lună, 32,2%. Și ceea ce este mai grav, pe canalul extern vine o scumpire a producției industriale de 18,32 %, în vreme ce din țară (canalul intern) vine o scumpire și mai mare a producției industriale : 40,39%.

În luna noiembrie 2021, într-o singură lună, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 4,9%, faţă de luna octombrie 2021.

Iar curba de scumpire a produselor industriale arată într-adevăr înspăimântător și ne indică un an 2022 al scumpirilor extreme:

https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/ippi11r21.pdf

Cea mai mare scumpire industrială o regăsim în dreptul industriei enegetice, care și-a cam dublat costurile:

Iar dacă privim în amănunt o să găsim o creștere a prețului de producție a energie electrice și termice și a gazelor naturale cu 95%, o creștere de costuri în industria extractivă de peste 80%, la producerea de cocs și la rafinării o creștre cu peste 100% ( o dublare de costuri), cu 36% la prelucrarea lemnului și cu 10% la fabricarea automobilelor și în industria alimentară.

https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/ippi11r21.pdf

Pentru a înțelege semnificația indicelui respectiv, să spunem că, prin definiție, indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) măsoară evoluţia de ansamblu a preţurilor produselor/serviciilor industriale fabricate şi livrate în primul stadiu de comercializare de producătorii interni într-o anumită perioadă (o lună sau un an) faţă de o perioadă similară  anterioară . Preţurile colectate sunt preţuri de producător, nu includ TVA şi alte taxe pe produs.

Articolul precedentMinistrul Finanțelor anunță un nou VAL de scumpiri – Ce spune Adrian Câciu despre TAXELE din 2022
Articolul următorPrețurile la gaze au sărit în aer. Rusia încă ține închis robinetul pentru Europa