Un recent studiu KPMG indică diferențe esențiale între creditorii din Europa de Vest comparativ cu cei din Europa Centrală și de Est. Atractivitatea României, din perspectiva investițiilor imobiliară, are de suferit din cauza incertitudinilor politice și economice.

„Proprietățile rezidențiale sunt preferate de creditorii din piețele dezvoltate, precum Olanda, Austria sau Irlanda, potrivit respondenților. Majoritatea respondenților din Europa Centrală și de Est și-au exprimat preferința pentru segmentul „office”, însă clasa de bunuri industriale/ logistice câștigă în popularitate, în special în țări precum Cehia, România și Slovacia. Acesta este rezultatul clar al redresării economice puternice în aceste piețe în ultimii ani.”, explică Andrea Sartori Sefa Departamentului Pactici din piața imobiliară în Europa Centrală și de Est din cadrul KPMG. 

Piețele imobiliare din Europa au înregistrat, în ultima perioadă, un nivel stabil al activității  de creditare, potrivit celei de-a 9-a ediții a Barometrului KPMG privind Creditarea imobiliară. Studiul evaluează perspectivele de creditare pe piețele europene și descrie atitudinea față de creditare specifică fiecăreia din cele 14 țări incluse în raport: Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Ungaria, Irlanda, Olanda, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Suedia. Studiul s-a bazat pe intervievarea unui număr de 70 de reprezentanți ai băncilor din aceste țări.

Totuși există un semnal de alarmă care ar trebui să preocupe și autoritățile de la București în identificarea cauzelor cu atât mai mult cu cât în această perioadă dinamica sectorului construcțiilor este în declin tot mai pronunțat consemnat și de statisticile Eurostat.

Volumul total al investițiilor în primele șase luni ale acestui an a scăzut cu 19% comparativ cu primul semestru al anului 2017, atingând o valoare de aproape 110 miliarde EUR. „Nivelul cel mai scăzut al primului semestru din anul 2014 până în prezent, este urmarea, cel mai probabil, faptului că multe dintre tranzacțiile din prima jumătate anului sunt încă nefinalizate.”

Optimism și prudență în privința Romaniei

”România a rămas o piață imobiliară atractivă pentru investitorii noi sau deja prezenți în regiunea ECE, alimentată de puterea de cumpărare în creștere și dominată de sectoarele de retail si spații de birouri”, explică Ori Efraim, Partener, Head of Real Estate, KPMG în România.

Autorii studiului au remarcat o notă de optimism în Europa privind proiectele de finanțare imobiliară, care s-ar regăsi și în privința României. Majoritatea băncilor din România, au inclus în strategia lor finanțarea sectorului imobiliar ca pilon de creștere. ”Totuși, există o preocupare generală cauzată de incertitudinea ridicată în mediul politic și economic ce ar putea avea un impact în dezvoltarea activităților de finanțare imobiliara” este de părere Ionuț Măstăcăneanu, Director, Coordonatorul echipei de consultanți fiscali specializați în domeniul Serviciilor Financiare din cadrul KPMG în România.

„O altă veste bună este că împrumuturile neperformante scad ca număr și valoare în Europa Centrală și de Est: proporția creditelor performante, fără întârzieri la plată, din portofoliile băncilor din Europa Centrală și de Est a devenit mult mai mare, depășind 85% în majoritatea țărilor. România este printre performeri cu o proporție a creditelor performante, care se apropie de 95%. În comparație, în urmă cu patru ani, doar în două țări băncile aveau peste 85% credite performante în portofoliu”, arată Tudor Grecu, Partener, Head of Financial Services, KPMG în România.

 

Despre Barometrul KPMG

Prin comparația între piețele din Europa Centrală și de Est și alte piețe europene, Barometrul KPMG dezvăluie cum percep băncile drept competiție alți potențiali creditori. Pentru reprezentanții băncilor din Europa Centrală și de Est, băncile comerciale cu sediul în altă țară par să fie principalii competitori, în timp ce asigurătorii/fondurile de pensii par să intre din ce în ce mai des în competiție cu băncile din celelalte piețe europene incluse în studiul KPMG.

KPMG este o rețea internațională de firme membre care furnizează servicii de Audit, Consultanță fiscală și Consultanță în afaceri în 154 de țări, având peste 200.000 de profesioniști în toată lumea. Firmele membre independente din rețeaua KPMG sunt afiliate la KPMG International Cooperative („KPMG International”), o entitate elvețiană. Fiecare firmă membră a rețelei KPMG reprezintă o entitate distinctă și separată din punct de vedere juridic.

Articolul precedentRomânia, a treia din coada UE la ponderea întreprinderilor mici în economie
Articolul următorChimcomplex, autorizat de Concurență să preia activele Oltchim

Comments are closed.