În Japonia, Cabinetul a aprobat un proiect record de buget pentru 2020, de 102,66 trilioane yeni (938 miliarde dolari), pe fondul creşterii cheltuielilor de securitate socială pentru a sprijini îmbătrânirea populaţiei Japoniei, alimentând îngrijorarea că ţara va continua să se confrunte cu dificultăţi în realizarea consolidării fiscale, scrie publicaţia The Japan Times.

Este al optulea an consecutiv când cea de-a treia economie a lumii a întocmit o proiecţie de buget record, reflectând şi o creştere a cheltuielilor cu apărarea, întrucât Tokyo îşi propune să îmbunătăţească capacităţile în domenii noi, cum ar fi spaţiul şi ciberspaţiul.

Planul de cheltuieli pentru anul financiar care începe cu luna aprilie a fost de peste 100 de trilioane yeni pentru al doilea an consecutiv, incluzând cheltuieli cu sistemul medicale, a pensiilor publice şi a altor asigurări sociale. Guvernul va lărgi domeniul de învăţământ gratuit.

În cadrul unei conferinţe de presă, după ce Cabinetul a aprobat bugetul, secretarul şef al cabinetului, Yoshihide Suga, a solicitat înţelegere din partea populaţiei în ceea ce priveşte mărimea bugetului.

„Veniturile suplimentare din majorarea impozitului pe consum vor fi utilizate cu măsurile de securitate socială, în timp ce societatea îmbătrânită necesită cheltuieli aferente”, a explicat Suga.

Pe baza estimării guvernului că economia Japoniei va creşte cu 2,1% în anul fiscal 2020, veniturile fiscale sunt estimate la un nivel record de 63,51 trilioane yeni, incluzând venituri mai mari din impozitul pe consum – până la 1,02 trilioane yeni comparativ cu bugetul iniţial pentru anul fiscal 2019.

Cota de impozitare a consumului a fost majorată după ce măsura a fost amânată de două ori.

Unii economişti din sectorul privat intervievaţi de Kyodo News au arătat că estimarea privind veniturile fiscale se bazează pe o prognoză de creştere economică „prea optimistă”.

Articolul precedentActivele nete al fondurior mutuale românești au ajuns la aproape 25 de miliarde de lei
Articolul următorGuvernul își asumă, luni, răspunderea în Parlament pe Legea bugetului și pe modificarea OUG 114