Sursa foto: Adevarul

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a făcut o comparație interesantă între rolul economiei României în UE și meseriile la care stăm cel mai bine la export.

 

Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat miercuri că România era considerată croitorul Europei, datorită exporturilor de articole vestimentare, dar acum țara noastră a devenit „mecanicul UE”.

Isărescu a făcut această comparaţie în contextul unor exporturi puternice din industria auto cu care ţara noastră s-a remarcat.

„Ţara a performat bine pe partea exporturilor, în special sectorul auto şi al componentelor auto, dar destul de bine a performat şi exportul de produse agricole, în principal primare, neprelucrate, de mobilă. Deşi România era considerată croitorul Europei, nu mai este. Suntem mecanicul instalatorul, dacă considerăm că mecanicul este cel care produce o maşină cu componente auto”, a declarat Mugur Isărescu, citat de Adevarul.

Raportul BNR pe anul 2018 arată că cota de piaţă a exporturilor româneşti s-a extins, consolidându-se totodată şi tendinţa de reorientare către produse cu nivel tehnologic mediu şi înalt.

„Remarcabile au fost livrările de autoturisme, lansarea la începutul anului a noilor modele (Dacia Duster, Ford EcoSport) antrenând o majorare cu peste 30 la sută a volumului exporturilor în 2018. Întărirea prezenţei internaţionale a caracterizat, de altfel, parcursul din ultimii ani al întregii industrii locale de autovehicule şi componente, sporurile de productivitate obţinute în urma investiţiilor consistente permiţând reducerea costurilor de producţie”, arată documentul.

Articolul precedentComisia Europeană s-a răzgândit cu privire la creșterea economică din România
Articolul următorMoneda Libra de la Facebook pune în pericol stabilitatea financiară, spune șeful FED