Isărescu, poezia Vara pe uliță: ”România nu se poate baza excesiv pe sectorul gospodăriilor”

 

”România nu se poate baza excesiv pe sectorul gospodăriilor. Nu Banca Naţională va descuraja creditarea, după cum am văzut că a apărut în presă. Aceasta va fi descurajată de modelul actual şi de realitatea pieţei.”, declarat, joi Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale.

Mugur Isărescu, spune că ”este nevoie de o creştere a intermedierii bancare sustenabilă, sănătoasă şi echilibrată. (…) Bulevardul larg văzut de bancheri atunci când dau credite ipotecare se termină de fapt într-o ”o uliță îngustă și înfundată”.

„Dumneavoastră, bancherii, consideraţi creditul ipotecar şi nu numai pe el, un bulevard larg, dar mesajul meu este că acesta debuşează într-o uliţă destul de îngustă şi mai e şi înfundată. Un grad ridicat de îndatorare pentru persoanele cu venituri scăzute este dificil de susţinut în condiţiile unei vulnerabilităţi ridicate la riscul de dobândă şi ale creşterii semnificative a probabilităţii de nerambursare”, a declarat guvernatorul, joi, într-o conferință organizată de Ziarul Financiar.

Acesta consideră că orientarea sistemului bancar doar către creditarea retailului şi a gospodăriilor, cu neglijarea sectorului corporate, nu este un lucru optim din perspectiva unei creditări sănătoase.

”Este nevoie de o creştere a intermedierii bancare sustenabilă, sănătoasă şi echilibrată. România nu se poate baza excesiv pe sectorul gospodăriilor. Nu Banca Naţională va descuraja creditarea, după cum am văzut că a apărut în presă. Aceasta va fi descurajată de modelul actual şi de realitatea pieţei. Debuşeul creditului pentru gospodării este limitat”, a spus Isărescu.

„Am în vedere faptul că există deja indicii semnificative de supra-îndatorare în cazul unui segment important al populaţiei, cu venituri sub salariul mediu. La finele anului 2017, gradul de îndatorare al acestei categorii era de 51%. Faptul că tendinţa creştere a gradului de îndatorare se datorează preponderent creditului ipotecar reprezintă o sursă suplimentară de preocupare, chiar dacă în România salariile au cunoscut în ultimii ani ritmuri de creştere apreciabilă în condiţiile în care sensibilitatea acestui indicator la variaţiile ratei dobânzii este considerabil mai mare în cazul împrumuturilor cu maturităţi îndepărtate. Creditul nu este obligatoriu, dar rambursarea lui este obligatorie. Bancherul nu este obligat să dea credite oricui, dar să ia banii înapoi este obligat, pentru că e vorba despre banii deponenţilor. Tendinţa în lume, nu numai la noi, este de revenire la dobânzi negative. Cândva se va ajunge acolo. Bătălia noastră este să aducem inflaţia în jos. Asta înseamnă un tratament preventiv şi un dozaj mai mare la început”, a subliniat guvernatorul BNR.

Articolul precedentOrașul în care apartamentele s-au scumit cu un procent dublu față de București
Articolul următorPeștele nu mai e mâncarea săracului. Piața a atins 380 de milioane

Comments are closed.