Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, taie din entuziasmul politicienilor care văd o trecere rapidă la moneda euro. Mai ales celor mai înfierbântați dintre ei, guvernatorul îi răcorește mai ceva ca ninsoarea din noiembrie. Cel mai optimist termen pentru adoptarea euro ar fi 2026, dacă totul merge bine și intrăm în ERM 2 în 2024 și mai ales dacă accelerăm convergența economiei la zona euro.

Comisia de trecere la euro va face în decembrie un raport de fundamentare a deciziilor viitoare și un parcurs al măsurilor care trebuie luate pentru a se ajunge la obiectivul final. „Sunt două volume de documente, voluminoase, de sute de pagini”, a spus guvernatorul BNR.

„Noi am făcut eforturi serioase pentru a traduce documentul din româna în română, pentru a spune lucrurile într-un limbaj acceptabil. La 300 de pagini dacă nu e bună intenție, dacă e rea-voință, se pot găsi zeci de interpretări. Se fac știri total pe lângă subiect. Daca noi spunem că orizontul rezonabil pentru ca România sa ajungă să intre în sistemul cursurilor de schimb (ERM 2) în 2024, de acolo mai departe nu mai este decât drum înainte, poate să dureze mai mulți ani. (…) Ele trebuie înțelese ca argumente solide, nu ca trăsnăi că vrea sau nu vrea guvernatorul. E o decizie politică de mare responsabilitate”, a spus Isărescu.

Potrivit lui Mugur Isărescu, România a avut cel mai rapid proces de convergență iar economia trebuie să intre pregătită în zona euro, care este o zonă de convergență, așa cum este și Uniunea Europeană în ansamblu.

„Zona euro este o uniune de convergență, s-a dovedit. Și România a intrat în UE și a avut cel mai ridicat nivel de convergență. De la 30% (din media UE) în 2005 la peste 60% în acest an. Bulgaria a plecat tot de la 30% și a ajuns la 50%. Nu este un sprint, este o cursă de rezistență, de reziliență. Trebuie să înțelegem că aici nu putem eșua”, adaugă Isărescu. El dă exemplul Sloveniei, care a pierdut din convergența față de media zonei euro în cei 10 ani de la aderare circa 5 puncte procentuale. „A intrat acum 10 ani și a mers în jos. Era la 70% din media europeana și a scăzut cu 5 procente în 10 ani. Am fost la sărbătoarea lor anul trecut, de 10 ani, și nu a fost o sărbătoare”, a precizat guvernatorul BNR.

Articolul precedentROBOR la 3 luni scade la 3,13%
Articolul următorSalariile profesorilor, majorate din ianuarie. Creșteri de peste 300 de lei