Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a transmis Parlamentului o solicitare de modificare a proiectului de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar, astfel încât la excepții să fie incluși și membrii Consiliului de administraţie al BNR. Isărescu implinește în august 72 de ani și, susține el, în contextul noilor reglementări, s-ar afla în situația de a renunța la mandat. 
Guvernatorul BNR arată că în cuprinsul proiectului de lege nu sunt incluse prevederi referitoare la persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui act de numire în funcţie în cadrul autorităţilor şi institutiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, şi care au împlinit vârsta de 70 de ani anterior intrării în vigoare a legii – cum este cazul său, potrivit news.ro.
Isărescu arată că lipsa acestor prevederi poate conduce la interpretarea că, în cazul acestor persoane, actul de numire în funcţie încetează de drept la data împlinirii vârstei de 70 de ani, cu menţiunea că încetarea de drept produce efecte anterior expirării perioadei prevăzute în cuprinsul actului de numire în funcţie.
Potrivit proiectului de lege, persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Guvernul a stabilit şi excepţii de la interdicţia cumulului pensiei cu salariul în sistemul public, precum parlamentari, membrii Academiei Române, dar nu şi pentru membrii din conducerea BNR, notează Profit.ro.

 

Articolul precedentRomânii nu scapă așa ușor de Biroul de Credit. Sunt respinse 9 din 10 cereri de ștergele a datoriilor
Articolul următorGuvernul vrea descurajarea achiziţionării de automobile vechi