Investitorii străini nu mai vor Ordonanțe de Urgență

Consiliul Investitorilor Străini au afirmat, într-un comunicat făcut public joi, că Guvernul României nu ar trebui să continue să adopte sau să modifice legislația fundamentală prin Ordonanțe de Urgență (OUG) și mai ales fără o consultare reală și structurată cu mediul de afaceri.
”Credem că pentru buna funcționare a economiei, Guvernul României nu ar trebui să continue să adopte sau să modifice legislația fundamentală prin Ordonanțe de Urgență (OUG) și mai ales fără o consultare reală și structurată cu mediul de afaceri și părțile relevante. Faptul că unele schimbări legislative au fost anunțate la începutul mandatului, prin programul de guvernare, nu justifică adoptarea lor prin OUG-uri. Simplul anunț al acestora nu constituie o consultare”, arată reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini.
FIC consideră că majoritatea măsurilor adoptate de Guvern trebuie să ia forma unor proiecte de lege care mai apoi să fie dezbătute în Parlamentul României.
”Un astfel de proces de legiferare, folosind rolul de drept al Parlamentului, va produce legi mai bine adaptate economiei reale și mai stabile în timp. Această abordare ar oferi mai multe ocazii de consultare a părților relevante, fie în clipa când este promovat de Guvern, fie în cadrul dezbaterilor parlamentare”, consideră membrii FIC.
Invităm Guvernul și Prim-ministrul la o dezbatere amplă despre calitatea legiferării în România și despre dialogul cu mediul de afaceri, la care FIC este pregătit să contribuie cu profesionalism. Considerăm că ar fi în beneficiul României ca acest dialog să fie purtat într-un cadru formal, cu argumente tehnice, în mod transparent iar rezultatul se va reflecta în calitatea actelor normative adoptate. Membrii FIC își exprimă deplina disponibilitate de a dialoga constructiv pe oricare dintre măsurile din programul de guvernare sau politicile economice pe care Guvernul le consideră necesare, continuă documentul.
Consiliul Investitorilor Străini – FIC a remarcat în ultima perioadă o schimbare de abordare a modului în care factorii de decizie, dar mai ales Guvernul, tratează luarea deciziilor care afectează mediul de afaceri și societatea românească în general. Guvernul își creează sieși, dar și cetățenilor și mediului de afaceri sentimentul greșit că economia se află în fața unor probleme insurmontabile și că în orice clipă trebuie adoptat un act normativ cu celeritate excepțională pentru a îndrepta lucrurile.

Vezi documentul original aici https://www.fic.ro/news/press-releases/FIC-Press-release-regarding-legislation-with-no-consultation

Articolul precedentTeodorovici: Contribuabililor li se vor trimite decizii de impunere pentru ultimii 5 ani
Articolul următorIsărescu: ”Suntem încăpățânați și nu facem prognoze pe curs”

Comments are closed.