Instituțiile publice nu vor mai avea voie să ceară copii după actele emise de stat, începând cu data de 1 iulie. Anunțul a fost făcut de ministrul Digitalizării – Sebastian Burduja. Ministrul a explicat că, deși o lege in acest sens există, faptul că nu precizează exact că se aplică la toate nivelurile administrației face ca ea să nu fie respectată aproape deloc.

Întrebat de ce în instituțiile publice din România sunt cerute în continuare copii după mai multe acte oficiale, printre care actul de identitate sau certificate de naștere, căsătorie, ministrul Digitalizării a explicat că legea care este în vigoare în prezent interzice copiile după acte oficiale doar la nivel central, nu și la nivel local sau în alte instituții altele decât ministere, agenții, care țin de guvern. S. Burduja a adăugat că prin legea inițiată de el a fost extinsă această interdicție și la nivel local.

„Sunt două legi. Legea Tuţă de acum un an şi legea nouă pe 2023, legea mea, împreună cu George Tuţă şi alţi câţiva colegi prin care noi am interzis copiile după acte oficiale. Prima lege le-a interzis doar la nivel central şi, în mod normal, acum agenţii, ministere de nivel naţional, central nu au voie să ceară copii după acte. Legea iniţiată de mine le-a extins la toate nivelurile: nivelul local, nivelul companiilor de utilităţi, universităţi. Orice entitate care prestează un serviciu public, din 1 iulie, că acesta este termenul de implementare, nu are voie să ceară copii după acte emise de statul român, nu are voie să ne trimită la xerox-uri din incintă şi, de asemenea, nu are voie să solicite dosar cu şină sau produse de papetărie”, a explicat Sebastian Burduja, la un post TV, potrivit news.ro.

Legea prin care instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale sau locale nu mai au dreptul să solicite persoanelor fizice sau juridice, pentru soluţionarea unui serviciu public, copii după avize sau alte documente care au fost emise de instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale este în vigoare din noiembrie 2021. 

Articolul precedentPÂINEA continuă să se SCUMPEASCĂ! Avertismentul îngrijorător al experților: de ce nu există premisele unei ieftiniri
Articolul următorCompaniile de asigurări din România au avizat peste 600 de cazuri de daune după cutremurele din ultima perioadă