Insolvenţele în România au scăzut anul trecut cu 22% faţă de 2018 şi se situează la minimul ultimului deceniu, iar cele mai multe insolvenţe s-au înregistrat în sectorul comerţului cu ridicata şi distribuţie urmat de construcţii şi comerţul cu amănuntul, potrivit unui studiu transmis de Coface România.

Studiul arată că numărul companiilor insolvente în anul 2019 a fost de 6.384 firme, mai puţin cu 22% faţă de nivelul înregistrat în anul anterior.

”Datele indică şi o scădere graduală a companiilor insolvente care înregistrează venituri peste 0,5 milioane euro (companii medii şi mari). Astfel, numărul acestora din urmă s-a situat la 444 pe parcursul anului 2019, sub media de 550 din ultimii trei ani. Această evoluţie s-a reflectat şi în diminuarea pierderilor financiare care au fost de doar de 4,6 miliarde lei în 2019 la jumătate faţă de media din ultimii trei ani”, se arată în comunicat.

Datele relevă şi o serie de vulnerabilităţi care pun presiune pe companiile din România. Astfel, sumele refuzate la plată cu instrumente de debit pe parcursul anului 2019 au fost în valoare totală de 3,2 miliarde lei, în creştere cu 67% faţă de anul anterior, respectiv 1,9 miliarde lei.

Detalii Aici

Articolul precedentProfitul net al Transgaz a scăzut cu aproape 30% anul trecut
Articolul următorCostul cu impozitele și taxele – un element din ce în ce mai important în situațiile financiare