Inflația scade în zona euro

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut în septembrie în comparație cu luna august, potrivit Eurostat.

 

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut la 0,9% în septembrie, de la 1% în luna precedentă, arată o estimare preliminară publicată marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), în timp ce analiştii se aşteptau ca rata inflaţiei să se menţină la 1%.

Conform acestor cifre, inflaţia din zona euro este departe de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Reducerea inflaţiei în zona euro în septembrie se explică în principal prin evoluţia preţurilor la energie, care au înregistrat o scădere de 1,8%, după un declin de 0,6% luna precedentă, în timp ce preţurile la alimente, băuturi şi ţigări au urcat cu 1,6%, faţă de o expansiune de 2,1% în august.

În schimb, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat la 1,2% în septembrie, de la 1,1% luna precedentă. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de Banca Centrală Europeană la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Estimarea publicată marţi de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită precum şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană să fie date publicităţii în data de 16 octombrie.

Anterior, Eurostat a informat că rata anuală a inflaţiei în august s-a situat la 1% în zona euro şi la 1,4% în Uniunea Europeană, iar România şi Ungaria au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE.

Vezi RAPORTUL EUROSTAT aici