Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut în septembrie în comparație cu luna august, potrivit Eurostat.

 

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut la 0,9% în septembrie, de la 1% în luna precedentă, arată o estimare preliminară publicată marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), în timp ce analiştii se aşteptau ca rata inflaţiei să se menţină la 1%.

Conform acestor cifre, inflaţia din zona euro este departe de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Reducerea inflaţiei în zona euro în septembrie se explică în principal prin evoluţia preţurilor la energie, care au înregistrat o scădere de 1,8%, după un declin de 0,6% luna precedentă, în timp ce preţurile la alimente, băuturi şi ţigări au urcat cu 1,6%, faţă de o expansiune de 2,1% în august.

În schimb, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat la 1,2% în septembrie, de la 1,1% luna precedentă. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de Banca Centrală Europeană la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Estimarea publicată marţi de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită precum şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană să fie date publicităţii în data de 16 octombrie.

Anterior, Eurostat a informat că rata anuală a inflaţiei în august s-a situat la 1% în zona euro şi la 1,4% în Uniunea Europeană, iar România şi Ungaria au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE.

Vezi RAPORTUL EUROSTAT aici

Articolul precedentTransgaz, alianță cu austriecii pentru un hub regional de gaze
Articolul următorScad rezervele valutare de la BNR