Industria nu şi-a revenit în iulie după căderea puternică din iunie, în special din cauza ratei insuficiente de de comenzi, arată Barometrul Industriei din România.

„Sezonalitatea explică parţial activitatea slabă. Multe firme au închis porţile în iulie pentru o lună întreagă de concediu, dar cauza principală a stagnării este rata insuficientă a comenzilor interne şi externe. Rezultatele slabe şi contextul dificil pun presiune pe aşteptările managerilor despre viitor. Încrederea continuă să scadă”, relevă concluziile Barometrului Industriei din România, realizat de IRSOP & SNSPA-Facultatea de Management.

Potrivit studiului, creşterea producţiei s-a oprit la 52 de puncte, aproape de 50 care înseamnă creştere zero, iar stocurile au rămas la 46 de puncte. Comenzile noi sunt aproape de contracţie – 51 faţă de 53 în iunie, cele pentru export nu şi-au revenit din contracţie (46 de puncte), în timp ce importurile de materii prime s-au oprit la nivelul lunii iunie, respectiv 52 de puncte.

În ceea ce priveşte forţa de muncă, indicatorul arată reducerea numărului de salariaţi – 47 de puncte.

Costurile de producţie rămân în zona de expansiune – 62 în iulie, faţă de 63 în iunie, iar preţurile încasate de firme au fost în uşoară creştere (55 de puncte).

„Indicatorul global de încredere a managerilor a căzut la 52 de puncte, faţă de 70 cât avea în ianuarie. Scăderea din ultimele 6 luni a fost liniară şi continuă. A crescut probabilitatea ca în lunile următoare încrederea managerilor să cadă în teritoriul negativ (sub 50 de puncte)” , spun reprezentanţii studiului.

Articolul precedentPeste 240.000 de români au ales calea exilului anul trecut
Articolul următorOficial BNR: „Suntem într-o situație extrem de dificilă, politic și economic”