Industria românească s-a contractat puternic în ultima lună a anului trecut, iar dinamica anuală a activităţii arată o volatilitate accentuată, potrivit barometrului industrial lunar efectuat de IRSOP şi SNSPA şi publicat miercuri.

În fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

Industria creşte valoric, dar nivelul activităţii raportat de manageri a rămas relativ neschimbat în ultimii 4 ani (2015-2018), potrivit raportului.

”Dinamica anuală a activităţii arată o volatilitate accentuată, cu două faze lungi de cădere – decembrie-ianuarie şi iunie-august. În luna decembrie 2018, activitatea s-a contractat puternic la toţi indicatorii măsuraţi”, se arată în raport.

Totodată, comenzile pentru export au fluctuat moderat între 59-50 puncte în 2018, dar rata anuală a scăzut de la 59 în 2015 la 54 în 2018. În plus, importurile de materii prime arată în 2018 o volatilitate mai mare decât comenzile la export (între 65 şi 48) şi o tendinţă de scădere anuală între 2016-2018.

Forţa de muncă fluctuează pe parcursul anului în funcţie de tiparul de volatilitate sezonieră a activităţii, dar media anuală din ultimii 4 ani arată o uşoară contracţie permanentă, potrivit raportului.

Specialiştii avertizează că, începând din 2016, costurile de producţie au urcat puternic, iar preţurile încasate de firme au crescut şi ele, începând din 2016, dar mult mai modest decât costurile.

Creşterea preţurilor este probabil unul dintre factorii care explică creşterea volumului valoric al industriei între 2016-2018. În ultimele 3 luni din 2018, industria a fost mai slabă decât în ultimele 3 luni din 2017, potrivit raportului.

”În general, aşteptările managerilor despre viitor se prăbuşesc atunci când activitatea scade, dar se înviorează la fiecare sfârşit şi început de an, din motive independente de nivelul activităţii. În pofida fluctuaţiilor lunare, aşteptările au rămas relativ neschimbate de la un an la altul, ceea ce arată că pe termen lung plafonarea activităţii determină şi plafonarea aşteptărilor”, se arată în raport.

Evoluţia a venit într-un context în care se înregistrează investiţii slabe şi productivitate modestă, iar forţa de muncă este plafonată numeric. În plus, se înregistrează dezechilibre generate de volatilitatea comenzilor şi a activităţii lunare şi o încetinirea economică în zona euro.

Printre consecinţele potenţiale se numără vulnerabilitatea industriei la şocuri, posibilităţi limitate de creştere şi adâncirea tendinţei de scădere din ultimele 3 luni ale anului trecut.

Barometrul Industriei este realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Articolul precedentCum a reușit un bucureștean să scape de 39.000 euro din creditul la bancă!
Articolul următorVolkswagen a rămas liderul pieței auto și în 2018