In luna iulie 2018, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a crescut fata de luna anterioara cu 1,4 puncte pana la valoarea de 45,1 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 14,5 puncte).

Aceasta evolutie s-a datorat componentei de anticipatii a Indicatorului,inormează un cumunicat al CFA Romania (CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute din SUA).

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioatra cu 2,1 puncte, pana la valoarea de 59,8 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 15,2 puncte). Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 3,1 puncte pana la valoarea de 37,8 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 14,2 puncte).

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, in jur de 85% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7224, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7688.

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (iulie 2019/iulie 2018) a inregistrat o valoare medie de 4,66%.

Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda (fata de valorile actuale) la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 94%, si respectiv 87% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie. Astfel rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 4,16%, iar randamentul obligatiunilor suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 5,28%. Ca urmare, avand in vedere rata anticipata a inflatiei, pentru scadentele pe termen scurt, sunt anticipate in continuare dobanzi real negative.

Incepand cu luna mai 2018, in cadrul sondajului au fost adaugate doua noi intrebari si anume:

Cum considera participantii la sondaj evolutia primei de risc de tara a Romaniei in urmatoarele 12 luni, precum si valoarea anticipata pentru un orizont de 12 luni pentru prima de risc de tara a Romaniei, prima de risc masurata prin valoarea CDS in USD pentru scadenta de 5 ani. In cadrul acestui exercitiu, peste 76% dintre participanti anticipeaza o majorare a primei de risc de tara, iar valoarea medie anticipata a acesteia este de 119 bps (crestere cu aproximativ 25 bps fata de valoarea actuala).

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti membri ai CFA Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:

  • Conditiile curente – referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
  • Anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume in randul profesionistilor din domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii.

 

CFA Romania este una dintre cele peste 148 de societati membre ale CFA Institute, asociatia avand misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala.

In prezent, CFA Romania are peste 220 de membri, majoritatea detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®) sau candidati pentru unul din cele 3 niveluri ale examinarii care conduce la acordarea acestui titlu. Profesionistii care sunt membri CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.

Incepand cu luna mai 2018, in cadrul sondajului au fost adaugate doua noi intrebari si anume: Cum considera participantii la sondaj evolutia primei de risc de tara a Romaniei in urmatoarele 12 luni, precum si valoarea anticipata pentru un orizont de 12 luni pentru prima de risc de tara a Romaniei, prima de risc masurata prin valoarea CDS in USD pentru scadenta de 5 ani.

 

Articolul precedentÎn iunie n-au mai venit comenzi noi în industria prelucrătoare
Articolul următorSituațiile financiare ale firmelor românesti sunt la liber

Comments are closed.