Atenție la becul din magazin! „Ne putem trezi cu probleme de sănătate”

Becurile cu incandescenţă pentru uz casnic sunt încă în vânzare, cu menţiunea că sunt pentru uz industrial, dar poziţionate pe acelaşi raft.

Aceasta deși Uniunea Europeana a interzis comercializarea acestor produse către consumatorii casnici.

InfoCons – Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor a analizat, în cadrul unui studiu, 82 de produse tip lampă de iluminat, pe baza informaţiilor de pe etichetă, provenind de la 49 producători şi furnizori sau distribuitori, conform unui comunicat remis Agerpres.

În funcţie de sursa de iluminare s-au identificat 4 tipuri de corpuri de iluminat: Fluo Compact (sau florescente), cu Halogen, cu Filament Incandescent şi LED. 85,7% dintre produse au menţionat pe eticheta temperatura de culoare. Dintre acestea, 72% emit lumina caldă, 6% emit lumina neutră şi 22% emit lumina rece.

În ceea ce priveşte reglarea intensităţii fluxului luminos, informaţia este menţionată pe eticheta a 95,2% din produse. Dintre acestea, doar 24% permit reglarea intensităţii fluxului luminos.

Cât „trăiesc” lămpile

Durata maximă de viaţă a lămpilor se regăseşte în cazul lămpilor de tip LED şi poate ajunge până la 50.000 de ore de funcţionare. La polul opus sunt lămpile cu filament incandescent sau cu halogen, ce au o durata de viaţă medie cuprinsa între 1.000 şi 2.000 de ore de funcţionare.

Un alt standard de măsurare a durabilităţii lămpilor o reprezintă contorizarea ciclurilor de pornire/oprire. Informaţia este menţionată pe etichetele a 77,3% din produsele studiate.

Tot din perspectiva durabilităţii lămpilor de iluminat, 7,14% dintre produse oferă garanţie, aceasta fiind cuprinsă între 2 şi 5 ani.

Indicele de redare al culorilor (CRI sau Ra) reprezintă o modalitate de măsurare a acestei caracteristici. CRI variază între 0 şi 100, unde 100 reprezintă o sursa de iluminat care redă culorile asemenea luminii naturale. Dintre produsele studiate, doar 39% au menţionat indicele CRI şi au o valoare cuprinsă între 80 şi 100. 3% dintre produse au o valoare CRI mai mică de 80, iar 58% nu au menţionat aceasta informaţie pe etichetă.

Cumpărăm sau utilizăm?

Potrivit sursei citate, 28,5% dintre produse au menţionat pe etichetă unghiul de dispersie al luminii, acesta fiind cuprins între 120 de grade şi 360 de grade.

„Cumpărăm becuri sau utilizăm becuri? Cumpărăm corpuri de iluminat sau le utilizăm? De cele mai multe ori, nici măcar nu ne gândim, însă ştim cum să cumpărăm? Ştim de unde? Ce drepturi avem şi ce înseamnă etichetarea acestor produse?”, se întreabă Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.

„Dacă nu le alegem cum trebuie, ne putem trezi într-un timp relativ scurt, cu probleme de sănătate, ajungem să purtăm ochelari, să obosim mai repede, iar când vine vorba despre copii, problemele pot fi mult mia grave. Haideţi să citim eticheta, să ne informăm şi să alegem banalul corp de iluminat înţelegând că nu cumpărăm un produs doar ca să-l bifăm, ci ne influenţează total”, spune Mierlea.

InfoCons Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor este membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.

Articolul precedentMai rentabil să lucrezi la stat. România, cea mai rapidă creștere a sectorului public
Articolul următorCifre triumfaliste: Dăncilă se laudă că veniturile bugetare au crescut cu 12%

Comments are closed.