În weekend, zile de foc. Ce ne așteaptă în luna august ?

Meteorologii au anunțat vreme caniculară pentru weekend în toată țara, fără ploi.

Vor fi 32 de grade în Moldova, Dobrogea, Oltenia, Maramureș, 34 de grade Celsius în Crișana, 33 în Transilvania și Muntenia și 31 în Banat.

Sâmbătă în București vor fi 31 de grade în timpul zilei și 17 în timpul nopții.

Prognoza ANM pentru luna august arată că aceasta va fi caracterizată de o vreme în uşoară încălzire faţă de iulie, în majoritatea regiunilor, în special în regiunile nord-vestice, în timp ce nivelul precipitaţiilor va rămâne constant, cu acumulări mai importante în zonele montane şi de deal.

În prima săptămână a intervalului de prognoză, până pe 6 august, media temperaturii aerului se va situa uşor sub valorile climatologice în jumătatea de sud a ţării şi va fi mai ridicată în restul teritoriului, în special în nord-vest. În acelaşi timp, cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în zonele de munte, precum şi în regiunile sud-vestice, sudice şi estice, respectiv deficitare în regiunile nord-vestice.

În săptămâna 6 – 13 august, valorile termice se vor situa sub normele climatologice ale săptămânii în cea mai mare parte a ţării, dar cu precădere în sud şi sud-est. Excepţie vor face regiunile nord-vestice, unde temperaturile vor fi apropiate de mediile multianuale ale perioadei. În ceea ce priveşte precipitaţiile, acestea se anunţă uşor excedentare în zonele deluroase şi montane, dar şi local în regiunile intra-carpatice şi, în general, apropiate de normele climatologice în restul teritoriului.

În săptămâna 13 – 20 august, temperatura aerului va fi apropiată de normele climatologice ale perioadei în partea de nord-vest a ţării şi mai scăzută în restul teritoriului, în special în regiunile sudice. În acelaşi interval, cantităţile de precipitaţii vor fi , în general, apropiate de normele climatologice ale săptămânii în majoritatea regiunilor.

Ultima săptămână din luna august (20 – 27)va fi caracterizată printr-o medie a temperaturii aerului apropiată de norma climatologică în cea mai mare parte a teritoriului, posibil cu valori uşor mai scăzute în jumătatea de sud. La capitolul precipitaţii, acestea se estimează a fi uşor excedentare în jumătatea de vest şi, în general, apropiate de normele climatologice ale perioadei, în restul teritoriului.

O analiză întocmită de ANM şi care face referire la istoricul valorilor termice şi a precipitaţiilor consemnate în România, ce are la bază datele înregistrate în perioada 1961 – 2017, arată că august, cea mai însorită şi, uneori, cea mai caldă lună de vară, îşi datorează aceste caracteristici climatice modificărilor importante ce apar în distribuţia centrilor barici de pe continentul european.

„Dorsala Anticiclonului Azoric înaintează până deasupra Europei de Est, menţinând o stabilitate mai mare a maselor de aer în zona ţării noastre, la care contribuie şi desele invazii ale aerului tropical, fie dinspre nordul Africii, fie dinspre sud-vestul Asiei. Totuşi, faţă de luna iulie se remarcă un uşor regres termic al valorilor medii lunare în cea mai mare parte a ţării, cu excepţia zonei înalte a Carpaţilor, unde august este într-adevăr cea mai călduroasă lună a anului”, arată analiza.

Potrivit specialiştilor, din datele înregistrate în perioada de referinţă la staţiile meteorologice din reţeaua ANM, se constată că temperatura medie multianuală a lunii august se situează între 22 şi 24 de grade Celsius în Câmpia Română, dar şi în estul Dobrogei, cu precădere pe litoral şi în Delta Dunării.

Valori între 18 şi 22 de grade Celsius sunt caracteristice pentru zona Moldovei situată la est de Subcarpaţi, zonele joase din Banat şi Crişana, pentru cea mai mare parte din Podişul Transilvaniei, dealurile şi câmpiile înalte din Oltenia şi Muntenia, precum şi pentru zona Subcarpaţilor Getici şi în Podişul Dobrogei.

În depresiunile din sudul Transilvaniei şi în zonele mai înalte ale Subcarpaţilor, temperatura medie se încadrează între 16 şi 18 grade Celsius, iar în zonele montane cu altitudini de sub 1.700 de metri, temperatura medie a aerului este cuprinsă între 12 şi 16 grade Celsius. Totodată, la peste 1.700 de metri, valorile termice se încadrează în intervalul 8 – 12 grade Celsius şi doar la staţia meteorologică Vf. Omu coboară până la 5,9 grade Celsius.

„Frecvenţa mai mare, în luna august, a temperaturilor maxime de peste 40 de grade Celsius este dată de prezenţa aerului tropical. Astfel, la 63 de staţii meteorologice, temperatura maximă absolută a lunii este cuprinsă în intervalul 40 – 43,5 grade Celsius”, precizează ANM.

Meteorologii arată că luna august este cea mai caldă lună şi în zonele montane, la multe dintre staţiile meteorologice situate, în general, la peste 1.500 de metri altitudine, temperatura maximă absolută anuală fiind înregistrată în această lună. De exemplu, 25,9 grade Celsius s-a înregistrat la Vlădeasa – la peste 1.800 metri (6 august 2017 ), 24,7 grade Celsius la Iezer (5 august 2017), 23,1 grade Celsius la Vf. Ţarcu (24 august 2007).

Pe de altă parte, temperatura minimă absolută a acestei luni a fost de 7 grade Celsius la Vf. Omu, pe 20 august 1949. Temperaturi negative s-au mai înregistrat la staţii meteorologice de munte, dar şi la Miercurea Ciuc, minima absolută fiind aici de -1,9 grade Celsius, în data de 27 august 1980.

Din analiza cantităţilor lunare de precipitaţii medii multianuale reiese că acestea se înscriu între 30 şi 50 l/mp în vestul şi estul Câmpiei Române, în Dobrogea, dar şi în vestul extrem al Câmpiei de Vest. Cele mai puţine precipitaţii se întâlnesc în Delta Dunării, în medie între 15 şi 30 l/mp. În majoritatea zonelor montane, mediile multianuale se încadrează între 90 şi 140 l/mp, iar în rest, în cea mai mare parte a regiunilor ţării, între 50 şi 90 l/mp.

Estimările meteorologice pentru luna august au la bază informații ale Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. În prognoza actuală este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 1993 – 2016.

Articolul precedentTeodorovici anunță un deficit de 1 mil de angajați pe piața muncii și aduce muncitori străini
Articolul următorCe ocupații mai caută patronii vest-europeni ? Producători de mâncare pentru pisici

Comments are closed.