Guvernul maghiar a decis, joi, să plafoneze preţurile combustibililor, pentru a-i proteja pe cetățeni de scumpirile semnificative şi pentru a ține sub control inflaţia. Astfel, timp de 3 luni, preţurile benzinei şi motorinei nu pot depăşi 1,30 euro pe lună. 

În perioada 15 noiembrie – 15 februarie, preţurile benzinei  şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi (1,30 euro sau 6,50 lei, la cursul BNR – N.R.), în condițiile în care acum preţurile trec de 500 de forinţi.

„Sperăm că această măsură va ajuta economia şi ar putea de asemenea contribui la reducerea inflaţiei”, a declarat şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, relatează Agerpres citând agențiile MTI şi Reuters.

Imediat după anunțul privind plafonarea, acțiunile firmei energetice MOL au scăzut cu 6,35%. Ungaria va continua cu îngheţarea preţurilor cu amănuntul pentru energie, pe fondul majorării facturilor.

Decizia a fost luată după ce rata anuală a inflației în țara vecină a urcat la 6,5% în octombrie, peste estimări, după o scumpire cu peste 30% a combustibililor.

 

Articolul precedentPrefectura Timiș a cerut Guvernului 54 de milioane de lei pentru Colterm
Articolul următorANPC a intrat în forță în Black Friday. Amenzi de sute de mii de lei pentru retaileri de primă mărime