În Germania, ministrul Economiei, Peter Altmaier, nu se joacă cu vorbele atunci când avertizează că anul acesta țara sa, cea mai mare economie a Uniunii Europene (și a continentului, în general) va fi în recesiune, o recesiune pe care o vede la o amplitudine mai mare decât cea din 2009 (-5% din PIB).

În privința celei mai puternice națiuni occidentale, Bank of America prognozează economia contractându-se cu 7% în primele trei luni ale anului, urmat de o contracţie de 30% în trimestrul al doilea şi un declin de 1% în T3, ceea ce va conduce la un declin total de 10,4% în SUA. Un asemenea recul America nu a mai suferit după cel de-al doilea război mondial. Cel mai sensibil indicator de peste ocean, numărul de șomeri arată îngrozitor: numărul celor aflaţi în şomaj se ridica la 6,6 milioane oameni în data de 28 martie, potrivit datelor oficiale,  depăşind simţitor estimările analiştilor, de 3,7 milioane persoane. Raportul săptămânal a revizuit şi cifrele pentru săptămâna anterioară la 3,31 milioane persoane, faţă de cifrele provizorii care arătau 3,28 milioane persoane.

O cincime dintre angajaţii sectorului privat din Franţa cer ajutor de şomaj, după ce au fost trimişi în şomaj tehnic. Analiștii au  estimat iniţial aceste ajutoare de şomaj la o valaore totală de 8,5 miliarde euro pentru două luni – ca parte a unui plan naţional de 45 miliarde euro, dar  acum  se aşteaptă la costuri mai mari.

Fenomenele recesiunii globale încep să devină vizibile : preţurile produselor alimentare, la nivel mondial, au scăzut brusc în luna martie. Indicele preţurilor alimentare la Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură (FAO), care măsoară modificările lunare, este în scădere cu 4,3% faţă de luna februarie. Să ne mai mirăm că Bank of America estimează că economia globală se va contracta cu 2,7% anul acesta, având în vedere că două produse „santinelă”, alimentele și țițeiul au prețuri cu tendința de prăbușire?

În contrast cu aceste date, guvernul României emană optimism: ministrul finanțelor, Florin Cîțu crede că revenirea va fi foarte scurtă: într-o lună-două ne revenim! Sursa: https://realitateafinanciara.net/prognoza-optimista-a-ministrului-finantelorne-vom-reveni-intr-o-luna-doua/

Pe cine să mai credem?

 

Articolul precedentPersonalul medical care lupta contra Coronavirusului primeste 500 de euro pe luna in plus
Articolul următorDe ce Romania ar putea fi avantajata de o eventuala criza alimentara