Impozit zero pentru fondurile de acțiuni care dețin mai mult de 2 ani titlurile companiilor listate

Fondurile de acțiuni solicită scutire totală de impozit, în anumite condiții, și adresează propunerea către MFP.

Administratorii fondurilor de acţiuni vor impozit diferenţiat în funcţie de perioada de deţinere a titlurilor companiilor listate pe bursă, ultima propunerea adresată Ministerului Finanţelor Publice (MFP) fiind impozit zero pentru deţinerile mai mari de doi ani, a afirmat, vineri, directorul general al SAI Certinvest, Horia Gustă, într-o dezbatere organizată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

„În urmă cu vreo opt ani, a fost o perioadă, cred că un an şi jumătate, în care impozitul a fost diferenţiat. Dacă stăteai un an de zile aveai impozitul 1%, dacă aveai o investiţie mai scurtă aveai 16%”, a declarat Horia Gustă, citat de Agerpres.

„În cadrul Asociaţiei Administratorilor de Fonduri cred că au fost patru întâlniri şi nu mai ştiu câte adrese către Ministerul de Finanţe în care să arătăm că de fapt un impozit diferenţiat, dar nu neapărat pe un an – noi am încercat să ne ducem cu calculele pentru a merge pe un impozit redus în cazul situaţiei investiţiilor la 3-4 ani – arăta un câştig pentru bugetul statului din veniturile de aici. La ultima solicitare adresată MFP, de acum două luni, propunerea de impozit a fost zero pentru investiţii de minimum doi ani”, a mai spus reprezentantul Certinvest.

Potrivit acestuia, calculele arată că, având un astfel de impozit, bugetul câştigă, iar investitori sunt învăţaţi să economisească pe termen mai lung.

„Noi, astăzi, ne confruntăm ca piaţă cu situaţiile în care am făcut 2%, am ieşit, am făcut 5%, am ieşit. În momentul în care stai 3-4 ani prinzi şi creşterea economică a lui BET-TR de 153% şi îţi dai seama care este avantajul în situaţia în care ai aşteptat atât. Noi o să continuăm la Ministerul de Finanţe. Sper să îi convingem că aşa vom aduce valoarea şi aşa vom aduce investitorii mai aproape de investiţia în acţiuni, care nu este numai speculativă”, a explica Gustă.

Într-o idee asemănătoare președintele Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor din România, a ieșit public la sfășitul lunii august cu declarația: ”Noi am propus Finanţelor crearea unui cont de investiţii şi acumulare prin care un investitor român şi-ar crea un cont de pensie, dar administrat de un broker sau o bancă”.

„Statul nu a înţeles pe deplin care este rolul bursei. Rolul bursei este folosit foarte bine în America şi în alte ţări civilizate unde economia este finanţată cu predilecţie prin bursă. Bursa românească a fost într-un moment de vârf în 2007, când avea tranzacţii de 30 milioane de euro pe zi, la care nu a revenit, astăzii find de 6-8 milioane de euro pe zi“, a spus Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor din România, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Articolul precedentROBOR la 3 luni scade la 3,29%
Articolul următorCursul coboară spre 4,66 lei/euro

Comments are closed.