Hidroelectrica a convenit cu Masdar, o companie din Emiratele Arabe Unite, să dezvolte împreună proiecte de energie regenerabilă, de circa 2.000 MW, capacitate cât trei reactoare nucleare de la Cernavodă.

Practic, cele două companii au extins un acord semnat anul trecut.

Vizita în Emiratele Arabe Unite are loc în perioada 17-19 aprilie 2024.

Proiecte foltovoltaice și stocarea energiei

Cele două companii au convenit să extindă scopul societății mixte (JVC) ce urmează a fi înființată astfel încât acesta să includă realizarea de proiecte solare fotovoltaice on-shore și flotante, precum și implementarea de sisteme de stocare a energiei în baterii, în condiții de exclusivitate tehnologică, pentru o perioadă de 3 ani.

În ceea ce privește colaborarea exclusivă, aceasta poate fi prelungită pentru o perioadă suplimentară de încă 3 ani, arată Hidroelectrica. Societatea mixtă a propus pe parcursul primei perioade de 3 ani spre aprobare Board-ului, pentru faza FID, investiții cumulative de 2.000 de MW (proiecte greenfield sau brownfield) și părțile au agreat condițiile extinerii exclusivității pentru o nouă perioadă.

Vor fi analizate și proiecte de eoliene pe mare

De asemenea, părțile au fost de acord că prin intermediul JVC pot explora oportunități de business și în alte tehnologii (eoliene onshore și pe off-shore) sau în alte zone geografice (în afara României, de ex.), deciziile în acest sens urmând a fi luate pentru fiecare caz în parte. Documentul este semnat sub rezerva obținerii aprobărilor interne ulterioare din partea ambelor companii, Hidroelectrica și Masdar, pe textul final al Acordului Acționarilor (Shareholder Agreement – SHA), care vor include și aceste propuneri.

Hidroelectrica a semnat în martie anul trecut un acord cu Masdar pentru dezvoltarea de proiecte în domeniul energiei regenerabile în România.

Controlat de Abu Dhabi National Oil Company, Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA) și Mubadala Investment Company, Masdar este unul dintre liderii mondiali în dezvoltarea și investițiile în proiecte de energie regenerabilă. Compania a investit peste 20 de miliarde de dolari în capacități regenerabile la nivel global, cu o putere instalată de aproape 15.000 MW, în operare și în dezvoltare, arată Hidroelectrica.

Articolul precedentRomânia, terminal la comun cu emiratul Dubai, în Portul Constanța
Articolul următorSCHIMBĂRI MAJORE în noua Lege a pensiilor. Cine se poate pensiona cu 15 ani mai devreme și fără penalități: noi calculele