Fondul Proprietatea avertizează asupra consecinţelor deosebit de grave pe care le poate avea pentru profitabilitatea Hidroelectrica şi performanţa generală a companiei aambiguităţile din Ordinul ANRE nr. 10/2019 care stabileşte metodologia de stabilire a preţurilor şi cantităţilor de energie electrică vândute de producători pe bază de contracte reglementate.

Mai precis, Hidroelectrica (cea mai profitabilă companie cu capital de stat) va purta povara pieţei de energie reglementate, fiind, aşadar, pedepsită pentru creşterea eficienţei, au transmis reprezentanţii FP.

Conform FP, Ordinul 10 (emis de ANRE la 1 februarie 2019) a determinat producătorul de electricitate Hidroelectrica să supună votului acţionarilor, în Adunarea Generală a Acţionarilor programată pentru 23 iulie 2019, suspendarea strategiei sale de tranzacţionare a energiei electrice, adoptată anterior, câtă vreme Ordinul 10 şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 („OUG 114) ale cărei prevederi sunt implementate prin Ordinul 10 sunt în vigoare şi să reducă până la cel mult 35% din producţia estimată pentru anul viitor cantitatea de energie electrică care poate fi contractată cu un an în avans pe pieţele de electricitate centralizate administrate de către OPCOM.

Comunicatul citat mai notează: „Decizia propusă a fost considerată necesară de către managementul companiei, deoarece Ordinul 10 este neclar cu privire la cantitatea exactă de energie electrică pe care Hidroelectrica ar putea fi obligată de către ANRE să o vândă pe piaţa reglementată în perioada 1 ianuarie 2020 – 28 februarie 2022. Documentul specifică numai cantitatea de până la 65% din producţia estimată pentru anul viitor care ar putea fi solicitată companiei, într-o manieră arbitrară, pentru a fi vândută la preţuri reglementate, cu o marjă de profit de numai 5%. Până în prezent, ANRE nu a adus clarificări cu privire la volumele de energie electrică pe care Hidroelectrica şi alte companii afectate sunt obligate să le livreze la preţ reglementat pentru respectiva perioadă, lăsându-le astfel într-o stare prelungită de incertitudine. Un răspuns al ANRE la solicitarea Hidroelectrica, transmisă în mai 2019, privind o estimare a cantităţii de energie electrică care va fi atribuită de ANRE companiei pe contracte reglementate la preţuri reglementate, nu a adus niciun fel de clarificări”.

Conform Fondului Proprietatea, deşi ANRE nu a specificat, până acum, cantitatea de energie pe care Hidroelectrica trebuie să o rezerve pentru piaţa reglementată în perioada 1 ianuarie 2020 – 28 februarie 2022, câteva dintre riscurile grave cărora compania este nevoită să le facă faţă, dacă nu va reuşi să livreze cantitatea solicitată, sunt cunoscute: o amendă de până la 10% din cifra de afaceri a anului anterior pentru nelivrarea către furnizorii de ultimă instanţă a cantităţii de energie pentru consumatorii casnici care beneficiază de preţuri reglementate – pe baza venitului estimat pentru 2019, de 3,5 miliarde de lei, o astfel de amendă s-ar ridica la 350 mili­oane de lei; un risc hidrologic – în caz că ar fi obligată să vândă 65% din producţia estimată pe piaţa reglementată, şi în situaţia în care nu ar fi în măsură să producă res­pectiva cantitate din cauza situaţiei hidrologice, Hidroelectrica va fi nevoită să achiziţioneze energie mai scumpă de pe piaţa concurenţială, apoi să o vândă la un preţ mai mic, pentru a-şi îndeplini obligaţiile contractuale de pe piaţa reglementată; o potenţială pierdere de venituri – ca rezultat direct al OUG 114 şi al Ordinului 10, Hidroelectrica nu va fi capabilă să ofere o cantitate suficientă de energie pe pieţele concurenţiale administrate de OPCOM, deşi se constată o tendinţă de creştere a preţului pe aceste pieţe. Prin urmare, Hidroelectica va fi pe nedrept privată de potenţiale venituri.

Articolul precedentProprietarii afacerilor de familie vor să mențină controlul asupra businessului, dar nu au încredere în planurile lor de succesiune
Articolul următorFondurile de pensii private obligatorii, în creștere cu 26,12% față de anul trecut