Hidroelectrica, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, şi-a propus un plan de investiţii de 5,5 miliarde lei în următorii patru ani, a declarat joi Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, prezent la conferinţa „Focus Energetic”, care a precizat că va relua proiectul hidrocentralei de la Paşcani, propus spre abandon dar unde vor fi reanalizate soluţiile tehnice.

„Proiectul de la Paşcani a fost iniţial propus spre abandon. Odată cu reanalizarea soluţiilor tehnice şi recalibrarea devizului general al proiectului, am reuşit să ne încadrăm în valoarea estimată pe care o aveam aprobată de acţionari. Ca atare în săptămânile următoare se va semna contractul pe partea de construcţii de 140 milioane lei, care presupune reluarea acestui proiect, urmând apoi să finalizăm negocierile cu ceilalţi patru parteneri pe partea de echipamente hidromecanice şi pe partea electrică”, a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, prezent la conferinţa „Focus Energetic”.

La Paşcani, va fi construită o hidrocentrală de peste 11 MW.

„Este în faza de contractare. Pentru a fi pusă în funcţiune hidrocentrala, mai trebuie făcute diguri de acumulare şi trebuie achiziţionate o parte din echipamente”, a precizat Badea.

El a vorbit şi de planurile imediate privind proiectele de investiţii. Astfel, anul acesta va fi pus în funcţiune grupul 6 retehnologizat de 55 MW al hidrocentralei Stejaru.

„De asemenea, suntem în negocieri avansate cu subsidiara noastră Hidroserv pentru contractarea serviciilor de modernizare la centrala de la Dej, este următoarea centrală de pe Oltul Mijlociu. Practic, odată cu această centrală, finalizăm modernizarea pe toate grupurile de acolo”, a mai spus el.

La Racoviţa se vor relua lucrările pe ceea ce înseamnă aducţiunea Poiana Mărului de 3.200 metri, unde lucrările au fost sistate în perioada de insolvenţă.

„În plus, suntem în faza de licitaţie cu retehnologizarea Vidraru, avem cinci ofertanţi. E o procedură de achiziţie care presupune negocierea soluţiilor tehnice şi financiare. Este un proiect de peste 80 milioane euro pe care sperăm să îl finalizăm, în vederea semnării contractului, până la sfârşitul acestui an. Avem patru proiecte istorice la care s-au finalizat negocierile şi un al cincilea care este foarte aproape de finalizare”, a declarat Bogdan Badea.

În ceea ce priveşte proiectul de la Răstoliţa, a fost negociat restul de executat şi s-a finalizat contractul cu contractorii.

„La Răstoliţa suntem în ultima fază după foarte multe negocieri cu autorităţile statului pentru o Hotărâre de Guvern privind defrişarea. Sigur, acolo birocraţia şi-a spus cuvântul, merge destul de greu tot ce înseamnă relaţia cu autorităţi locale, centrale, fiind extrem de multe avize ce trebuie luate şi extrem de multe chestiuni solicitate care presupun timp, refacere documentaţie”, a mai spus Badea.

Altfel, el precizează că societatea se confruntă cu problema birocraţiei, care generează întârzieri ale investiţiilor.

În plus, reprezentantul Hidroelectrica a spus că OUG 114/2018 a bulversat planurile investiţionale ale multor companii.

Hidroelectrica a plătit până acum 80 milioane lei statului român drept taxă aferentă acestui act normativ.

Profitul net al Hidroelectrica a scăzut cu 8,3% în prima jumătate a anului, la 901,5 milioane lei.

Cifra de afaceri a Hidroelectrica a crescut cu aproape 18% în primul semestru din 2019, la circa 2,35 miliarde lei.

Compania şi-a planificat pentru 2019 cheltuieli cu investiţiile în sumă de 532,03 milioane lei. Hidroelectrica estimează pentru acest an venituri totale de 3,51 miliarde lei, la un profit net de aproape 824 milioane lei.

Hidroelectrica are circa 3.500 de salariaţi. Este companie controlată de statul român, în proporţie de 80%, prin Ministerul Energiei, celălalt acţionar fiind Fondul Proprietatea. Compania exploatează un număr de 208 centrale, cu o putere instalată totală de 6.444 MW.

Articolul precedentEnel România are un nou șef
Articolul următorÎnceperea anului școlar crește vânzările în magazine cu 20-25%