Curtea Europeană de Justiție a dat câștig de cauză Hidroelectrica în procesul cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Cel mai mare producător autohton a contestat restricțiile impuse cu privire la exporturile de energie electrică.

Decizia va fi remisă Tribunalului București, acesta urmând să ia decizia finală în litigiul dintre Hidroelectrica și ANRE ce se desfășoară în România, informează Hidroelectrica.

Prin Legea 123/2012, producătorii de energie au fost obligați să vândă toată energia pe bursa OPCOM (Operatorul Pieței de Energie Electrica si de Gaze Naturale din România), ceea ce echivala cu interdicția impusă producătorilor de a exporta direct energie.

Restricția a fost argumentată la acel moment pe considerente de siguranță în alimentare, însă, în contextul unificării piețelor, nu există justificare practică, transmite Hidroelectrica.

În plus, Curtea Europeană a considerat că interpretarea dată de ANRE i-a lipsit pe producătorii români de energie electrică care aveau licențe de trading în alte state membre, ale căror piețe energetice sunt cuplate cu cea din România, de posibilitatea de a tranzacționa bilateral sau de a o exporta direct pe aceste piețe.

 

Articolul precedentGuvernul a prelungit până la sfârşitul anului măsurile privind sistemul de asigurări sociale de sănătate în contextul COVID-19
Articolul următorRomânii au câștigat, în medie, 2.986 de lei pe lună în 2019. Femeile sunt în continuare plătite mai prost decât bărbații